« Takaisin

Matkailun ja talviurheilun vientimarkkinat Kiinaan vahvassa nosteessa Lahden seudulla – uusi hankekokonaisuus mahdollistamaan kasvua

Lahti Region

Lahden seutu ja alueen yritykset ovat saaneet merkittävää jalansijaa Kiinan matkailu- ja talviurheilumarkkinoilla Lahden seutu - Lahti Region Oy:n, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n sekä Lahden kaupungin tukemana. Viime aikojen tuloksekkaan työn jatkuvuutta turvaa Aasian markkinoiden matkailuun ja vienninedistämiseen keskittyvä EAKR-hanke, joka ulottuu Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin.

Tulevan olympiaisännän, Pekingin, vahva panostus talviurheilun kehittämiseen ja kiinalaisten Suomea kohtaan kasvava matkailukysyntä ovat viime vuosina avanneet suomalaistoimijoille vientimahdollisuuksia Kiinassa. Lahden seudulla kiinalaisten matkailijoiden yöpymisvuorokaudet ovat lisääntyneet tänä vuonna tammi-kesäkuussa yli 90:llä prosentilla. Kasvu on ollut vahvinta talviaikaan ja sen odotetaan jatkuvan.

”Lahden seutu tarjoaa aitoja ja vetovoimaisia tuotteita sekä teemoja, joita kiinalaiset matkailijat arvostavat. Työtä pitää tehdä kuitenkin pitkäjänteisesti ja tarkasti segmentoiden – mielenkiintoisia kohderyhmiä ovat muun muassa koulutus- ja hyvinvointimatkailu. Ylivoimainen sijaintimme tarjoaa hienoja mahdollisuuksia myös stop-over -tuotteille”, kertoo Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman.  

Lahden seudun vientiyrityksillä on vahvoja perinteitä ja jalansijaa Kiinan vientimarkkinoilla esimerkiksi Luhdan ja Oilonin kautta, ja nyt myös urheilutoimialalla on saatu useita onnistumisia Kiinan markkinoilla. Yksi jalansijaa saavuttaneista yrityksistä on lahtelainen JK Pro Coaching, jonka kokoama valmennuskokonaisuus on valmentanut tulevan olympiaisännän Zhangjiakoun alueen nuorisourheilijoita.  

”Olemme saaneet toiminnan Kiinassa käyntiin. Urheilijat ovat motivoituneita harjoitteluun, vaikka kokemusta lumilajeista onkin vielä niukasti. Uskon, että Zhangjiakoun ja Hebein alueen urheilijoista kasvaa vielä tulevaisuudessa omien lajiensa huippuja”, kertoo JK Pro Coachingin Jani Klinga

Kiinassa valtioiden ja kaupunkien väliset suhteet toimivat merkittävänä yritys- ja suhdetoiminnan edistäjänä. Lahti solmi tulevan olympiakaupunki Zhangjiakoun kanssa ystävyyskaupunkisopimuksen viime vuoden marraskuussa. Tammikuussa taas avattiin Kiinan ja Suomen välinen talviurheilun teemavuosi presidenttien Xi ja Niinistö sopimana. Nämä kaksi sopimusta ovat merkittävästi edesauttaneet suomalaisten ja myös Lahden seudun toimijoiden ponnisteluja Kiinan haastavassa, mutta varsin potentiaalisessa liiketoimintaympäristössä.

”Talviurheiluteemainen ystävyyskaupunkisopimus Zhangjiakoun kanssa tarjoaa meille ja koko Suomelle hienon alustan yhteistyön rakentamiselle sekä työkalun brändin ja tunnettuuden luomiselle. Alueella on käynnissä merkittävät investoinnit talviurheiluun sekä talviurheilukulttuurin luomiseen ja meillä on tähän runsaasti annettavaa”, kuvailee Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Uusi hanke turvaa jatkuvuuden

Viime aikojen tuloksekkaan työn jatkuvuuden mahdollistaa Päijät-Hämeen liiton 12.8.2019 hyväksymä, Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin ulottuva Aasian markkinoiden matkailuun ja vienninedistämiseen keskittyvä EAKR -hanke. Mittavaa kansainvälistymishanketta hallinnoi Lahden seutu – Lahti Region Oy ja osatoteuttajana toimii Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy. Hanke toteutetaan läheisessä yhteistyössä Lahden kaupungin sekä maakunnan urheiluopistojen Pajulahden ja Vierumäen kanssa. Lahden seutu – Lahti Region Oy tuo hankkeen piiriin myös laajemman joukon matkailuntoimijoita, jotka tulevat hyötymään Aasiasta Suomeen suuntautuvan matkailun kasvusta.

Hankkeessa keskitytään erityisesti urheiluun ja liikuntaan sekä hyvinvointiin ja ympäristöalaan liittyvän osaamisen vientiin. Matkailun osalta keskeisenä tavoitteena on lisätä esimerkiksi aasialaisten leirikoululaisten, valmennusleiriläisten sekä kiinalaisten hyvinvointimatkailijoiden määrää Lahden seudulla. Ympäristö nousee hankkeessa merkittäväksi toiminnalliseksi teemaksi Lahden tultua valituksi Euroopan ympäristöpääkaupungiksi 2021.

Päätöksessään rahoittaja toteaa lisäksi, että hankkeen toteuttajat ovat jo aikaisemmin pystyneet osoittamaan Kiinan markkinoiden kasvupotentiaalin. Päijät-Hämeen yritysten mahdollisuuksia Kiinan markkinoille edesauttaa erityisesti entistä laajempi ylimaakunnallinen yhteistyö esimerkiksi Helsingin kaupungin ja Business Finland/Visit Finlandin kanssa. Hankkeen toimenpiteet toteuttavat Päijät-Hämeen maakuntastrategiaa ja ovat Lahden seudun kilpailukyky- sekä matkailu- ja tapahtumastrategian mukaisia.

« Takaisin