« Takaisin

Salpauksen opettaja mukana valitsemassa juhlavuoden leivoskisan voittajaa

Salpauksen opettaja Outi Nieminen oli tuomarina Opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämässä juhlaleivos-kilpailussa. Kilpailu oli tarkoitettu perustutkintoa suorittaville leipuri-kondiittoriopiskelijoille ja siihen pystyi osallistumaan niin yksin kuin parinkin kanssa. Kilpailuun ilmoitettiin yhteensä 21 reseptiä, joista neljä eteni Helsingissä 16.11.2017 järjestettyyn finaaliin.

Finaalipäivänä opiskelijat esittelivät Opetusministeriön tiloissa leivoksensa erityisruokavalioversioineen tuomareille sekä kertoivat leivoksen suunnitteluun vaikuttaneen ideansa niiden takana. Voittajaksi valikoitui Omniassa opiskelevien Susanna Boströmin ja Sonja Kallion kaunis ja näyttävä sinivalkoinen leivos, missä oli yhdistelty eri makuja omaperäisesti. Leivoksen sisältä löytyy mm. vaniljamoussea, omenaa, sinihomejuustoa, kinuskia ja riihiruista.

- On ollut hienoa nähdä, kuinka opiskelijat ovat paneutuneet asiaan ja suunnitelleet leivoksia tuoden niissä omia ideoitaan ennakkoluulottomasti esiin. Kilpailuun osallistuneiden leivosten joukossa oli useita todella taidokkaita tuotteita, vaikkakin kilpailuun lähetettyjen reseptien taso oli kaiken kaikkiaan melko vaihteleva. Osa leivoksista oli ulkonäöltään erittäin kauniita, mutta kaikissa ei oltu huomioitu riittävästi vaatimuksena ollutta sarjatuotantoon soveltuvuutta, jolloin ne eivät päätyneet ihan finaaliin asti. Finaaliin päässeiden leivosten suunnittelijat saavat olla itsestään ylpeitä; kaikki finalistileivokset olivat laadultaan erinomaisia, Nieminen kertoo.

Kilpailu tarjosi opiskelijoille monia upeita kokemuksia

Maanantaina 4.12. järjestetään Sivistys100-juhlaseminaari, johon voittajaleivoksia valmistetaan yhteensä noin 700 kappaletta. Leivoksen suunnitelleilla opiskelijoilla on myös upea mahdollisuus osallistua suuren leivosmäärän tuotantoon leivokset valmistavassa konditoria-alan yrityksessä. Tämän lisäksi opiskelijat palkitaan 500 euron rahapalkinnolla. Voittajaleivoksen resepti ja valmistusohjeet julkaistaan 4.12.

- Kilpailun järjestäminen oli hieno ele Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Ammatillinen koulutus ja tietysti erityisesti meidän alamme saadaan sen kautta konkreettisesti näkyväksi myös juhlaseminaarissa, sanoo Nieminen.

OKM:n vieraanvaraisuus sai runsaasti kiitosta kilpailuun osallistuneilta opiskelijoilta ja heidän opettajiltaan, etenkin opiskelijoille päivä ministeriössä oli ainutlaatuinen.

- Voittajaleivoksen suunnittelijat pääsevät itse henkilökohtaisesti kertomaan seminaariyleisölle tarinan leivoksen takaa, joten tämä tulee olemaan myös sitä kautta upea ja unohtumaton kokemus opiskelijoille, Nieminen toteaa.

Juhlaleivoskilpailun tuomaristossa oli mukana myös tuomariston puheenjohtaja lehtori ja Skills-lajipäällikkö Markku Vengasaho (Saimaan ammattiopisto Sampo), yrittäjä Toni Rantala (Konditoria pH7 Oy), opetusneuvos Armi Mikkola (opetus- ja kulttuuriministeriö), ylitarkastaja Tarja Koskimäki (opetus- ja kulttuuriministeriö) ja kondiittori ja WorldSkills-maailmanmestari Emeliina Papinniemi (MBakery Oy).

« Takaisin