« Takaisin

Hauki on mainettaan parempi ruokakala oikein valmistettuna


Huippuhauki paistumassa reseptit julkaisseen Mikko Rasilaisen pannulla.

Lukijan reseptit: Mikko Rasilainen

Suurten, yli 5 kg:n haukien runsaampi käyttö ihmisravintona ei ole kovin suositeltavaa, sillä ne voivat sisältää haitallisia määriä raskasmetalleja, joita kertyy lajina pitkäikäisen hauen elimistöön sen ravinnosta – hauki on vesistössä usein ravintopyramidin huipulla. 

Vastoin yleistä käsitystä suuren hauen liha ei kuitenkaan välttämättä maistu puisevalta, sillä hauenkin lihan perusmaku ja -laatu riippuu kalan käyttämästä ravinnosta. 

Esimerkiksi merialueella silakkaa ja sisävesillä muikkua pääasiallisena ravintonaan käyttäviä haukia pidetään suurikokoisinakin varsin maukkaina.

Huippuhauki

• 800 g haukifileitä

• 150 g kylmäsavulohta

• 140 g amerikanpekonia

• 1 purkki Creme Bonjour Cuisine ”yrtti” (2,5 dl)

• 1 dl kermaa

• puoli nippua tuoretta tilliä (tai 1 reilu rkl kuivattuna)

• 1 kananmuna

• 1 dl maustekorppujauhoja ja

• 1 dl tavallista (tai sitten vain 2 dl tavallista)

• ruiskorppujauhoja leivitykseen

• 1 tl suolaa

• 1 sitruuna (valmiiden pihvien päälle mehua tai ohut siivu)

Tilkka kuivaa valkoviiniä voisi sopia taikinaan ja joskus voisi kokeilla ryöpättyä nokkostakin.

Pöytään on hyvä tuoda tarjolle Santa Marian 

Lime Pepper -maustemylly.

1) Leikkaa fileet pitkiksi suikaleiksi ja syötä ne lihamyllyyn yhdessä pekonisiivujen kera. Pudottele kylmäsavulohta väliin.

2) Lisää seokseen tilli, muna ja valkosipuli. Sekoittele kauhalla.

3) Lisää kerma ja korppujauhot, sekoita.

4) Arvio taikinan koostumusta, saako siitä muotoiltua pihvejä. Aika tanakkaa saa olla tässä. Lisää kermaa tai korppujauhoja 

tarpeen mukaan.

5) Muotoile pihvit erikoistyökalun avulla pyöreiksi, paksuus max.18 mm.

6) Leivitä pihvit ruiskorppujauhoissa (toimii ilmankin)

7) Paista pihvit voissa taivoimariinissa kauniin värisiksi,

8) 1-9 asteikolla 7:lla noin 5 min puoleltansa, tarkkaile väriä.

Jos pihvit ovat edellä sanotun paksuisia ja 110 mm halkaisijaltaan, varaa pihvejä 1/ruokailija ja 1 - 2 varapihviä.

Jos pihvejä on enemmän, kannattaa ne laittaa raakana jääkaappiin, saatte seuraavana päivä jopa vielä herkullisemmat pihvit! Tai voihan ne pakastaakin myöhempää paistamista varten.

Riesling-tyyppinen valkoviini soveltuu mainiosti huippuhaukipihvien kera!

Pannuhauki

Tarvitset:

Haukifileitä, Hukkasta (Hukkasen kalamauste), maustekorppujauhoa ja maustamatonta korppujauhoa, limemehua sekä suolaa.

Pyöräytä haukifileet korppujauhoseoksessa, jossa on ½ maustettua ja ½ maustamatonta korppujauhoa. 

Laita paistinpannuun Oivariinia ja loraus rypsiöljyä. Lämmitä pannu noin 2/3 teholla, laita fileet pannuun. 

Anna olla n. 5 min/puoli niin, että fileistä tulee kauniin kullanruskeita molemmin puolin. Vähennä tehoa paistamisen aikana noin puoliteholle, ettei fileistä tule tummaruskeita. Ripottele pinnalle hiukan suolaa ja Hukkasta. Muista että myös Hukkanen sisältää suolaa. Lopuksi muutama tippa limemehua ja ehkä hiukan tilliä niin jo on herkkua!

Herkkuhauki

Tarvitset edellisten lisäksi: 

Smetanaa, hiukan valkosipulia ja 160:een  asteeseen lämmitetyn uunin. 

Tee kaikki ihan samoin kuin edellä, mutta: - paista kuumemmalla pannulla ja nopeammin, hukkasen voi ripotella myöhemmin, muista kuitenkin suola! 

Tavoitteena on, että korppujauhot pikkuisen kärähtävät, ei paljon, mutta tummemmiksi kuin edellä. Ja kalaa ei tällä kertaa ole tarkoituskaan kypsentää paistinpannulla, vaan jatkoa seuraa:

Levitä kalanmuotoisen uunivuoan pohjalle ½ purkkia smetanaa. Laita smetanan päälle file, ripottele hiukan hukkasta, peitä file smetanalla, laita taas file, ripottele hukkasta, peitä smetanalla. Jatka tätä niin kauan kuin ruskistettuja fileitä riittää. 

Laita kalavuoka uuniin ja keitä perunat. Kun perunat ovat kypsiä, ota kalavuokakin uunista ja herkuttele! Yleisohjeena todettakoon, että pikkuhauet kannatta valmistaa pannuhaukena ja isommat herkkuhaukena. Hauen voi korvata kuhalla, ahvenella, turskalla, seillä, ehkä jopa lohella!

« Takaisin