Keittiömestari Heikki Valtasen valmistamia herkkuja
Kuva: Jani Mahkonen/Loma Graphics
Hovi- ja keittiömestari Heikki Valtanen
• Työhistoriaa esim. Lahden Seurahuoneelta, Ravintolakoulu Fellmannista ja Mukkulan Kartanohotellista
• Yksityisyrittäjänä 1990-2010 viini-, olut- ja ruoka-aiheisia esitelmiä ja koulutustilaisuuksia sekä juhlapalvelua ja ruuanvalmistuskursseja
• Viini, ja olut ja ruokakirjoituksia mm. Uusi Suomi, Iltalehti, Kauppalehti Optio, Etelä-Suomen Sanomat, Citylehti, Olutlehti, Viinilehti, Hartwall-lehti ja Kunto & Terveys
• Julkaisuja mm. Miesten keittiö Gummerus, Olut! –kirjan reseptiikka sekä yritysten tilaamia julkaisuja
• Viini- ja juustoaiheisia produktioita elintarvikealan yritysten kanssa sekä olut- ja viiniaiheisia tuotantoja panimoiden ja viinin maahantuojien kanssa.
Häränfileetä ja chimichurri-kastiketta
500 g häränfileetä
Marinointiliemi
1 valkosipulinkynsi
2 rkl soijaa
2 rkl Hoisin-kastiketta
½ dl öljyä
1 tl hienoa sokeria
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl timjamia
1 tl persiljaa
½ tl rouhittua mietoa chiliä
öljyä ruskistamiseen
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja laita lihafilee sekä marinaadi pakastinpussiin ja jääkaappiin. Anna marinoitua yön yli ja kääntele välillä pussia.
Ota filee pussista ja pyyhi pois ylimääräinen marinointiliemi.
Anna olla tunnin huoneenlämmössä.
Ruskista kevyesti pannulla.
Laita filee uunipannulle ja paista 200 asteessa, kunnes sisälämpötila on 57 astetta.
Ota paistoliemi talteen kastikeeseen.
Kylmennä filee ja leikkaa ohuehkoiksi viipaleiksi.
Tarjoa salaatin, leivän ja chimichurri-kastikkeen kanssa.
Chimichurri-kastike
1 valkosipulinkynsi
2 dl hienonnettua lehtipersiljaa
1 dl oliiviöljyä
4 rkl punaviinietikkaa
4 rkl limettimehua
1 tl oreganoa
1 tl savupaprikajauhetta
1/4 tl rouhittua chiliä myllystä
1 tl (sormi)suolaa
1 tl hunajaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2-4 rkl härän paistolientä
Yhdistä kulhossa oliiviöljy, viinietikka, sitruunamenu ja hunaja ja sekoita ne kunnolla sekaisin.
Lisää loput ainekset, peitä astia kannella tai kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa 2-3 tuntia tai yön yli.
Viinisuositus
Kuvat erään viinseuran viininmaistelutilaisuudesta (Unto Rönkkönen)
Navarro Correas Colección Privada Malbec
Tuottaja: Bodegas Navarro Correas
Argentiina, Alue: Mendoza
Alkoholiprosentti: 13,0%
Rypäle: Malbec
Maku: Keskitäyteläinen, pehmeät tanniinit, tummaa kirsikkaa, boysenmarjaa, minttua, hennon paahteinen
Alkon hinta: 13,19€
Alkon numero: 910697
Marinoituja vihreitä papuja
500 g pakastettuja vihreitä papuja
suolaa
Kastike
0,5 dl balsamiviinietikkaa
1,5 dl oliiviöljyä
1 rkl kasvisfondia
1 rkl hunajaa (juoksevana)
2 valkosipulin kynttä
rouhittua mustapippuria
timjamia
Tee kastike sekoittamalla aineet keskenään.
Tarkista maku.
Kiehauta pavut vähässä vedessä juuri ja juuri kypsiksi.
Valuta pavut. Yhdistä pavut ja kastike ja anna maustua ainakin pari tunnin ajan.
Lohicheviche
400 g lohifileetä
Marinadi
1 sitruunan mehu
1 limen mehu
2 passiohedelmän sisus mehuineen
1 rkl hunajaa
1 rkl sormisuolaa
½ rkl rouhittua mustapippuria
korisanterin lehtiä koristeeksi
Leikkaa nahaton lohifilee kuutioiksi.
Sekoita marinadin ainekset keskenään.
Tarkista maku.
Yhdistä lohi ja marinadi, sekoita hyvin.
Anna maustua ja kypsyä kylmässä vähintään pari tuntia ja sekoita välillä.
Koristele korianterin lehdillä.
Tarjoa vihreän salaatin ja leivän kanssa.
Viinisuositus
Navarro Correas Colección Privada Sauvignon Blanc
Tuottaja: Bodegas Navarro Correas
Argentiina, Mendoza
Alkoholiprosentti: 12,0%
Rypäle: Sauvignon Blanc
Maku: kuiva, hapokas, sitruksinen, päärynäinen, hennon yrttinen ja kermainen, hieman mausteisuutta
Alkon hinta: 13,19€
Alkon numero: 958317