« Takaisin

Länsi-Suomessa aloitetaan grillauskausi pääsiäisenä

Pääsiäisessä parasta on hyvä ruoka

Pääsiäisen sijoittuminen tänä vuonna huhtikuun puoliväliin innostaa kaivamaan grillit esiin. Etenkin miehille pääsiäinen on perinteisesti ollut grillauskauden pitkä avausviikonloppu. Länsisuomalaisista pääsiäisenä grillaa 21 %, kun taas itäsuomalaisista grillaa vain 13 %.

- Vaikka joka kymmenes suomalainen grillaa jo ympäri vuoden, ja grillauskausi pitenee vuosi vuodelta, on grillaaminen edelleen etupäässä kesäruuanlaittoa, toteaa HKScan Finland Oy:n markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Tämä vahvistuu, kun tarkastelee länsi- ja itäsuomalaisten eroja pääsiäisgrillaamisessa, ja varsinkin Länsi- ja Itä-Suomen pääsiäisen ajan grillaussäätä.

- Länsi-Suomessa on keskimäärin lämpimämpää ja vähemmän lunta kuin Itä-Suomessa, vahvistaa meteorologi Kerttu Kotakorpi.

Miehet grillaavat pääsiäisenä makkaraa

Miehistä pääsiäisenä grillaa 23 %, naisista vain 14 %. Pääsiäisgrillauksen ehdoton suosikki on grillimakkara; grillaajista peräti 61 % valitsee sen grillattavaksi. Seuraavat sijat menevät broilerille (46 %), porsaanlihalle (43 %) ja naudanlihalle (43 %). Vaikka pääsiäisenä muutoin syödään paljon lammasta ja karitsaa, niin ne ovat vielä harvinaisia grillissä (9 %).

- Makkaroiden grillauksessa trendi on laadukkaiden, käsintehtyjen – niin sanottujen artesaanimakkaroiden – suuntaan. HK Maakarit® -sarja on vastauksemme tähän kysyntään. Tulevana kesänä sarja vahvistuu mukavan mausteisella HK Maakarit® Katalonian Carlos -makkaralla. Kasvisten käytön lisäämisen trendiin vastaamme puolestaan HK Camping PoPo® -makkaralla, joka sisältää 30 % porkkanaa. Kesän makkarauutuudet löytyvät kaupoista tänä vuonna heti pääsiäisen jälkeen, kertoo Järvinen.

Lapsiperheissä syödään muuta kuin lammasta

Naisten pääsiäisen suosikkiherkku on mämmi. 23 % naisista antaa sille ykkössijan. Miehillä ykkösherkku on selvästi lammas/ karitsa, sillä useampi kuin joka kolmas (37 %) kertoo sen olevan suosikkiruokaa pääsiäisenä. Naisten listalla lammas/ karitsa saa kakkospaikan.

- Lammas ja karitsa ovat perinteisiä pääsiäislihoja, mutta kun pääsiäisen aikana laitetaan sitä vähän parempaa ruokaa monena peräkkäisenä päivänä, ovat muut lihat myös tärkeässä roolissa. Yli puolet (52 %) lapsiperheistä syö kokonaan muita lihoja kuin lammasta, Itä-Suomessa luku on vieläkin suurempi (57 %). Myös porsaan, naudan ja broilerin lihat kuuluvat suomalaisten pääsiäisen herkkuihin. Pääsiäisen liharuokia valmistetaan useimmin fileistä ja paisteista, toteaa Järvinen.

Pääsiäinen näyttää olevan etenkin miesten ruuanlaittoaikaa. Miehistä peräti 93 % osallistuu pääsiäisruokien valmisteluun.

- Tämä ei ole yllätys. Pääsiäinen on liharuokien juhla-aikaa ja miehet yleensä pitävät liharuokien valmistamisesta, tietää Järvinen.

Tutkimustulokset ovat HKScan Finland Oy:n teettämästä kuluttajatutkimuksesta huhtikuulta 2016. Foodwestin toteuttamaan tutkimukseen vastasi 510 yli 18-vuotiasta suomalaista.

« Takaisin