« Takaisin

Pyhäinpäivänä pannaan paistia pöytään


Porsaan sisäfile tattitäytteellä

Karjalanpaisti on haetuin resepti

Pyhäinpäivä on yksi vuoden suurista ruokajuhlista. Vaikka amerikkalainen Halloween-kulttuuri on rantautunut maahamme yhä vahvemmin hurjine mörköherkkuineen, pitävät perinteiset paistit, fileet ja sadonkorjuun juureksista valmistetut ruuat vielä hyvin pintansa. Googlessa ajankohdan haetuin resepti on karjalanpaisti.

-   On totta, että pyhäinpäivän perinteet ovat muuttumassa sukupolvi sukupolvelta. Ruokapuolella tämä näkyy muun muassa herkuttelutuotteiden, kuten nakkien, lihapullien ja nuggettien myynnin kasvuna. Perinteiset liharuuat ovat kuitenkin edelleen suosittuja tämän juhlaviikonlopun ruokapöydissä, kertoo HKScanin kategoria- ja markkinointijohtaja Anne Terimo.

Makaronilaatikko on myös kärjessä

Marraskuun haetuin ruokaresepti Googlessa on karjalanpaisti. Kärkeen sijoittuu myös makaronilaatikko. Lihapullat pitää kolmospaikkaa. Lokakuun ylivoimainen ykkössuosikki, kaalilaatikko sijoittuu marraskuun hakutilastoissa neljänneksi.

-   Kyllähän tämä kertoo siitä, että perinteiset, uunissa valmistettavat ruuat kuuluvat syksyyn. Teettämissämme kyselyissä on tullut ilmi, että suomalaiset suosivat helppoa ruuanlaittoa. Toiveena olisi myös selvitä entistä pienemmällä tiskin ja keittiön sotkun määrällä. Näihin toiveisiin olemme pystyneet myös vastaamaan. Esimerkiksi tänä syksynä kauppoihin ovat tulleet valmiiksi pintamaustetut HK Viljaporsaan paistit, jotka voi kypsentää uunissa myyntipakkauksessaan. Erillistä vuokaa tai paistopussia ei tarvita. Toinen tiskiä ja sotkua vähentävä uutuus on HK Karjalanpaisti, jossa pestyt, kuoritut ja valmiiksi paloitellut kotimaiset juurekset ovat samassa pakkauksessa, kertoo Terimo.

Pyhäinpäivän alusviikko sijoittuu vuositasolla yksittäisenä lihan kokonaismyynnin viikkona top 10 joukkoon. Viikko 44 on naudan lihan myynnissä sijalla neljä.

Ensimmäiset joulukinkut tulevat kauppoihin

Jos pyhäinpäivänä haluaa virittäytyä jo jouluiseen tunnelmaan, niin sekin onnistuu helposti. Nimittäin ensimmäiset kinkut tuodaan kauppoihin juuri pyhäinpäivän aikaan, jolloin pikkujoulukausi perinteisesti käynnistyy. Myös kypsät ja valmiiksi viipaloidut kinkut sopivat oivasti joulunodotuksen juhliin.

-  Suomalaiset syövät tänäkin jouluna yli kuusi miljoonaa kiloa kinkkua. Suosituin kinkku on jo vuosia ollut Juhlakinkku potkalla. Pienemmät luuttomat juhlakinkut kasvattavat kuitenkin koko ajan suosiotaan, kertoo Terimo.

Herkkutatti- ja omenatäytteinen porsaan sisäfilee

Niille, jotka haluavat kokeilla pyhäinpäivänä jotain uutta, HKScanin kokit Sami Lamminaho ja Tero Honkaniemi tarjoavat seuraavan reseptin:

2 kpl Viljaporsaan sisäfilee, maustamaton
2 dl kuohukermaa
2 kpl herkkutatteja pieninä kuutioina
1 rkl voita
1 Granny Smith –omena kuorittuna ja pieninä kuutioina
½ dl sherryä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria

Poista fileistä kalvot ja fileiden päissä olevat ”klunssilihat”. Hienonna klunssit tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma joukkoon vähitellen ja koneen pyöriessä.

Paista tattikuutioita pannulla voissa muutama minuutti. Lisää joukkoon omenakuutiot ja sherry. Anna vielä kiehahtaa. Anna tattiseoksen jäähtyä ja sekoita se hienonnetun lihan kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Muotoile massasta kaksi n. 2 cm paksuista ja fileiden pituista tankoa, rullaamalla ne kelmun sisään ja kiristämällä kelmun päädyt ”karkkipaperiksi”. Anna jähmettyä pakastimessa 1 h.

Tee fileiden sisälle läpi asti menevä reikä pitkällä ja kapeateräisellä veitsellä. Poista jäätyneistä tangoista kelmu ja työnnä ne fileiden sisään.

Ruskista fileet nopeasti kuumalla pannulla timjamilla maustetussa voissa. Mausta fileiden pinnat kevyesti suolalla. Kypsennä fileitä 100-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 65 astetta. Anna jäähtyä ja viipaloi.

« Takaisin