« Takaisin

Vellamomenu täyttää 10 vuotta


Fasaani

Päijäthämäläisten ravintoloiden lähiruokahanke, Vellamomenu, täyttää tänä vuonna 10 vuotta.

Vellamomenun  tavoitteena on päijäthämäläisen ruokakulttuurin edistäminen ja maakunnassa tuotetun ruoan tunnettuuden ja arvostuksen lisääminen.

Alun perin Vellamomenu käynnistyi Hämeen TE-keskuksen hankerahoituksen turvin. Tavoitteena oli, että ravintolat ryhtyvät aiempaa enemmän käyttämään ruoanlaitossa paikallisia raaka-aineita, lähiruokaa. Vuodesta 2006 kiinnostus lähiruokaa kohtaan on kasvanut kaiken aikaa.

Ravintoloiden kannalta lähiruoan käyttö ei ole aivan ongelmatonta. Usein lähiruokaa tuotetaan vain pieniä määriä kausiluontoisesti. Se asettaa ravintoloiden hankinnoille omat haasteensa.

Vellamomenun toiminnasta vastaavat Päijät-Hämeen keittiömestarit yhdessä Päijät-Hämeen liiton ja Lahti Regionin kanssa. Vellamomenua tarjoaa kuusi ravintolaa eri puolilla maakuntaa. Ravintolat ovat Hollolan Hirvi, Lehmonkärki Asikkalassa, Linnahotelli Hartolassa, Ravintola Roux Lahdessa, Lahden Seurahuone sekä Vierumäki-ravintolat.

Ensimmäinen Vellamomenu tarjoiltiin kutsuvieraille juhlallisissa puitteissa Lahden kaupungintalolla 16. 8. 2006. Silloin mukana oli kolme ravintolaa: Hollolan Hirvi, Vierumäen ravintola Rampsi ja Lahden kaupungintalon ravintola Tyrmä, jota tuolloin ylläpiti  Ruokakolmio oy.

Alussa Vellamomenu oli viiden ruokalajin kokonaisuus, jonka ravintolat olivat yhdessä suunnitelleet. Nykyinen toimintatapa antaa ravintoloille vapauden suunnitella menukokonaisuus täysin itsenäisestä, mutta edellytyksenä on, että pääraaka-aineet tulevat omasta maakunnasta tai sen lähistöltä.

Mukana olevat ravintolat ovat eri tyyppisiä. Osa ravintoloista on tilausravintoloita, osa pitää Vellamomenua listalla jatkuvasti. Mukana olevat ravintolat katsovat, että Vellamomenu antaa ravintolan ruoalle omaleimaisuutta ja nostaa esille lähiruoan erityislaadun.

Vellamomenu on saattanut ravintolat ja elintarvikkeiden tuottajat yhteistyöhön keskenään. Toimintamuodon merkitys on entisestään korostunut lähiruoan suosion kasvun myötä. Monet asiakkaat haluavat valita lähellä tuotettua ruokaa. Se on tällä hetkellä trendikästä, mutta siihen liittyy myös eettisiä arvoja sekä ruokaturvallisuuteen, ruoan jäljitettävyyteen, liittyviä seikkoja. 


Huikopalat

« Takaisin