« Takaisin

Ennen oli kaikki paremmin. Oli Lääkintöhallitus ja tolkku


Varmatoimisen Lääkintöhallituksen tilalle on kehitetty monia viritelmiä. Aivan erityisesti on kehitetty sotea. Kuva: Aleksi Joensuu

Elämä on täynnä epävarmuutta ja arvoituksia. Yksi asia on pysynyt yhtä varmana vuodesta toiseen: Kyllä ennen olivat asiat paremmin. Tämä on tullut mieleen tarkastellessa terveydenhuollon/sairaanhoidon johtamista tällä vuosituhannella meidän valtakunnassamme. Viimeiset kuukaudet on sekoiltu maskien parissa, ja se vain jatkuu (30.9.).

Lääkintöhallitus oli kova putiikki

Minulla oli ilo elää ja toimia lääkärinä ennen vanhaan, kun sairaanhoitoa johti Lääkintöhallitus. Vanhaa hyvää aikaa Suomessa kesti sen ohjauksessa ja valvonnassa pitkään, vv. 1811-1991. Lääkintöhallitus on minut lääkäriksi hyväksynyt vuonna 1976. Siksi olenkin varmasti pätevä.

Lääkintöhallitus pätevöitti minut lääkäriksi jo kandina vuonna 1973, vaikka en ollut vielä kliinisiä kursseja suorittanut Bernin yliopistossa Sveitsissä. Kesälomalla menin amanuenssiksi eli harjoittelijaksi Kemin keskussairaalaan, missä vallitsi ankara kirurgipula. Parin viikon päästä ylilääkäri kutsui minut yksipuoliseen neuvotteluun ja kertoi että rupean päivystämään. 

- En voi. Olen vain ama nuenssi.
- Et ole. Hommattiin sulle apulaislääkärin vakanssi Lääkintöhallitukselta. 

 Arvostettiin ja pelättiinkin 

Kun Lääkintöhallitus antoi viran, lääkärin pätevyys tuli automaattisesti. Niin paljon sillä oli arvovaltaa. Lääkintöhallitusta saamme kiittää siitä, että minä ja 250 muuta suomalaista lääkäriä on valmistunut Sveitsin yli- opistoista. 

Suomessa oli todellinen lääkäripula 1960-1970-luvulla. Sveitsi auttoi tätä kehitysmaata, Suomea tarjoamalla ilmaiseksi kalliita opiskelupaikkoja tiedekunnissaan Baselissa, Zurichissä ja Bernissä. Kiitos Lääkintöhallitus, ja kiitos, Sveitsi! 

1980-luvulla toimin työterveyslääkärinä Lahdessa. Vastaanottoni keskeytyi jatkuvasti, kun hoitajat soittivat ja tyrkyttivät väliin ylimääräisiä potilaita. Ja minä joustin ja otin. Puhelimeni ärsyttävän hälytysäänen muistan: tilulilulii, tilulilii, tilulilii... 

Noin kuudenteen hoitajan soittoon vastasin rähisemällä puhelimelle: Tilulilulii!
- Täällä puhuu osastopäällikkö XX Lääkintöhallituksesta.... 

- Hehheh, tuota, anteeksi, en minä yleensä vastaa tilulilii.. 

Synaptori tietää ratkaisun 

Suomen sairaanhoitojärjestelmää ei ole johtanut kukaan 30 vuoteen. On ollut viritelmiä, kuten Stakes 1992-2008, joka kehitteli, mutta ei johtanut. Lääkintöhallituksen korvaajaa ei tullut. 

Johtamisen puute on paljastunut soten uudistamisessa, josta ei tullut tolkkua suurista satsauksista huolimatta. Nykyinen holtittomuus ilmenee koronavirussekoilussa. 

Lääkintöhallituksen aikaan tehtiin päätöksiä ja ne toteutettiin. Autoritääriset johtajat johtivat. Valtakunnassa asiat olivat järjestyksessä. Lääkintöhallitus, palaja takaisin! 

Jyrki Joensuu

Yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri

www.synaptori.com

« Takaisin