« Takaisin

Kodin onnen pilaajat

Synaptorista 21.10.2020

Yhteiskunnan keinoilla vaikutetaan perheiden hyvinvointiin. Yhteiskunta voi toimittaa kotiin ammatti-ihmisen apua, mutta yhteiskunta ei asu kodissa hoitohenkilön hahmossa.

Alkoholi pilaa paljon!

Pahimpia ihmissuhteiden ja kotien pilaajia on alkoholi. Sen haittoja vähätellään. Ajoittain esitetään, miten lisätään alkoholin ja muidenkin päihteiden käyttöä. Herää kysymys: kenen etua palvelee epäjohdonmukainen alkoholipolitiikka?

Yhteiskunta saa alkoholista verotuloja, totta. Enemmän yhteiskunta maksaa alkoholin haittojen hoitamisesta. Kaikki vauriot eivät ole rahalla korvattavissa. Inhimillinen kärsimys on mittaamaton. Kärsijöitä ovat juopot ja heidän läheisensä. Juopot eivät valita. Omaisia ei kuunnella.

Ei puuhata uutta kieltolakia, vaikka monet suomalaiset eivät pärjää, kun he saavat alkoholia helposti.

Suomessa on 300 000 – 500 000 alkoholin suurkuluttajaa.

Monta haittaa

Alkoholin haitat kasvavat suorassa suhteessa alkoholin kulutukseen. Kymmenien tuhansien suomalaisten psyykkiset häiriöt parantuisivat, jos he lakkaisivat juomasta. Henkirikosten ja vakavien onnettomuuksien määrä romahtaisi.

Rahat, joita perhe tarvitsee hyviin tarkoituksiin, lasten harrastuksiin tai oppikirjoihin, valuvat hukkaan, alkoholiin. Koti, jonka pitäisi tarjota perheenjäsenille turvaa, rauhaa ja leppoisaa yhdessäoloa, muuttuu pelon tyyssijaksi.

Krapulainen vanhempi ei jaksa leikkiä lapsen kanssa, eikä muutenkaan osallistu tämän elämään. Kännissä lapsen kanssa jutellessaan hän on kamala. Sitä kuvasin Teneriffan kissat-kirjassa Carlosin isän ”keskusteluista”.

Vanhemmat, joiden tehtävänä on antaa lapsille hyviä esimerkkejä, ihmisen malleja, ovat esimerkin vastakohtia. Jos tämä koetaan syyllistämisenä, syyllistän siitä, että ei oteta hoitoa vastaan.

Päihdehoitoa tehostettava

Alkoholismi on riippuvuussairaus. Sairaudeksi tulkitseminen ei vapauta vastuusta, koska kaikkien sairauksien hoidossa tarvitaan potilaan osallistumista.

Hoitoon hakeutumisen kynnyksen pitää kadota. Nopein ratkaisu on päihdehoitojen liittäminen osaksi perusterveydenhoitoa. Alkoholiongelmien hoitamisen tulee olla normaalia kuin kohonneen verenpaineen hoito.

Alkoholistit ovat sanoneet, että hoitojärjestelmä on löperö, tehoton. Yhteiskunnan on kustannettava vain toimivaan, tulokselliseen hoitamiseen kykeneviä hoitopaikkoja.

Lainsäädännöllä ei tule edistää päihteiden käyttöä, vaan ehkäistä ja hoitaa tosissaan. On otettava vastuuta kansalaisista, joiden omat vastuun kantamiseen kyvyt eivät riitä.

Vastuun aika

Hyviä koteja on suurin osa. Niistä ei tarvitse kantaa huolta. Kuinka toimimme niin, että kaikista kodeista tulee perusta hyvälle elämälle?

Avainsana on vastuu, vanhempien vastuu itsestään ja perheen hyvinvoinnista. Sen vastuun kantaminen on antoisaa. Raittiina ja reippaana on kiva olla yksikseen ja yhdessä.

Nykyinen muoti, myönteinen asennoituminen huumeisiin hirvittää. Puheet huumerikollisuuden jättämisestä tuomitsematta viestittävät, että huumeissa ei ole mitään pahaa. Monet vaikeasti huumeriippuvaiset ovat päässeet toipumisen alkuun vankilassa, jossa onnistutaan täydellisesti estämään huumeiden saanti.

Jyrki Joensuu

yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri

www.synaptori.com

UUSIN SYNAPTORI

« Takaisin