« Takaisin

Pahus! Aurinko nousee myöhässä! Kaamosta tulossa ja masennusta monilla


Tieteellisen tutkimusraportin kirjaaminen harvoin onnistuu mieltä ylentävässä ympäristössä.

17.10.2020

Syystalven varhaisina aamuina 1990-luvulla Jokelan kartanossa kolme miestä istui yläkerran salissa vierekkäin vaalean seinän edessä. Seinällä ei ollut tauluja, ei mitään, vain melkein valkoinen tapetti. Ja valoa! 

Valohoidon kokeilu 

Neljä erittäin kirkasta lamppua valaisi seinän suorastaan häikäisevästi. Suuret valaisimet olivat aikaisemmin käytössä elokuvien teossa. Miesten silmät tottuivat räikeään valaistukseen, ja he juttelivat niitä näitä ja hoitivat psyykeään katselemalla seinää. 

Kahdella potilaallani oli kaamosmasennus, ja minä olin kolmantena mukana kokeilumielessä. Hoito vaikutti myönteisesti masentuneisiin. Huomasin itsekin piristyväni, vaikka varsinaista masennusta ei ollut. 

Ihminen on tehty etelän oloihin

Kun ihmislajin tarina alkoi 100 000 vuotta sitten, ihmiset elelivät Afrikassa. Päivä paistoi ympäri vuoden, ja pimeää talvea ei ollut ollenkaan. Vuosituhansien varrella muutamat ihmislajin heimot harhautuivat retkillään kauas pohjoiseen, ja täällä me suomalaiset asustamme edelleen. 

Kaamosmasennus on oireiden rykelmä, jossa mieliala laskee, mielihyvää on vaikea saada, väsyttää, ja makeaa tekee mieli. Paino tuppaa nousemaan aktiivisuuden vähentyessä ja suklaan syönnin kasvaessa. Noin joka sadas potee kaamoismasennusta pahasti, mutta jonkintasoisesta lievemmästä häiriöstä pimeänä vuodenaikana kärsii 20-30% suomalaisista. Se on talvinen kansantauti. 

Valoa saa liian vähän 

Talvella monet ihmiset eivät näe päivänvaloa hetkeäkään. Pimeässä lähdetään töihin, sisällä ollaan koko päivä, ja pimeässä palataan kotiin. Viikonloput kuluvat sisäaskareissa. 

Tavallinen sisävalaistus työpaikoissa ja kodeissa on voimakkuudeltaan luokkaa 100-300 luksia. Papereiden parissa työskennellessä on oikein hyvä toimistovalaistus ehkä 1000, jopa 2000 luksia. Mutta kirkas auringonpaiste ulkosalla tarjoaa 150 000 luksia. 

Mikään normaali valaistus sisätiloissa ei anna riittävää valomäärää niille, jotka valoin vähäisyydestä kärsivät. 

Valaistusta mielelle 

Valo on kaamosmasennuksen lääke. Nykyään on helppoa järjestää lisävalaistusta minne vain. Markkinoilla on terapiaa varten kalliinsorttisia valotauluja, mutta ne ovat yksitoikkoisia katsottavia. Uusia, tehokkaita, 30-40 watin LED-valaisimia saa muutamalla kympillä. Niistä voi virittää omaan keittiöön todella voimakkaan valaistuksen. 

Valo vaikuttaa tehokkaimmin aamulla, klo 6 – 9. Iltapäivällä se tuskin hyödyttää. 

Kotona paistaa kuin etelässä

Kirkkaasti valaistuneena on oleskeltava vähintään 45 minuuttia. Pianhan aika aamulehden ja kahvin parissa aamulla vierähtää, kun LED-valaisimet posottavat pöytää kohti. 

Kotoisen valohoidon vaikutus alkaa viikossa, ja aamuista valaistumista kannattaa jatkaa kaamoskauden ajan. Keväällä ongelma poistuu. 

Etelänmatka tekee myös hyvää, mutta vaikutus menee muutamassa viikossa ohi. Kerran kuukaudessa viikoksi Kanarialle - se on useimmille käytännössä mahdoton hoito. 

Jyrki Joensuu

Yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkäri

www.synaptori.com

« Takaisin