« Takaisin

Alkoholilaki käsittelyyn terveys edellä

Hallitus antoi tänään alkoholilakiesityksen eduskunnalle. Lain hienona tavoitteena on vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja. Kaiken kaikkiaan esitykseen sisältyy runsaasti kannatettavia ja järkeviä uudistuksia. Turhan byrokratian purkamisella poistetaan maalaisjärkeenkin käymättömiä normeja. Myös kauppojen ostohyvityksistä luopuminen sekä käsityöläisoluiden aseman parantaminen ovat kannatettavia asioita. Valitettavasti lain sisältö taistelee myös osittain alkuperäistä tavoitetta vastaan.

Hallituksen esityksessä nostetaan vähittäiskaupassa myytävän oluen vahvuutta 5,5%:iin. Tämä on arvioitu lisäävän kokonaiskulutusta noin kuudella prosentilla, joka taas johtaa 150 alkoholisairauksista aiheutuvaan lisäkuolemaan vuosittain. Suomessa alkoholisairauksien kuolemissa määrät ovat esimerkiksi Tanskaan verrattuna kaksinkertaiset, vaikka heidän alkoholinkäyttö on määrällisesti hieman Suomea korkeampi. 

Alkoholin käytön kasvu uhkaa nimenomaan haavoittuvimpia väestöryhmiä. On vaarana, että terveyserot kasvavat entisestään. Järjestyshäiriöt lisääntyvät ja poliiseja tarvitaan lisää.

Euroopan unionin jäsenmaissa alkoholipolitiikkaa on pääsääntöisesti kiristetty 2000-luvulla. Suomen lainsäädännön muutokset sen sijaan liberalisoivat alkoholin tarjontaa. Alkoholihaittojen kokonaiskustannuksista on esitetty erilaisia arvioita, mutta varovaistenkin arvioiden mukaan kokonaiskustannukset ovat vuosittain yli viisi miljardia euroa.

Hallituspuolueiden kesken on eduskuntatyöskentelyyn sovittu omantunnonvapaus koskien prosenttirajan nostoa. Toivon muiden puolueiden pitävän tästä sopimuksesta kiinni. En pitäisi epätodennäköisenä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ottaisi mietinnössään kannaksi prosenttirajan säilyttämisen nykyisellään. Alkoholilainsäädäntö on aina tasapainottelua elinkeinoelämän, yksilönvapauksien sekä kansanterveyden kesken. Mielestäni lakiesitys on käsiteltävä terveys edellä.

Lääkärikansanedustaja Martti Talja (kesk.)

« Takaisin