« Takaisin

Alkoholilaki on kohtalonisku suomalaiselle maksalle

Vahvemman oluen ja siiderin sekä limuviinojen tuominen lähikauppaan voi olla kohtalonisku suomalaisten maksoille. Nykyisten riskikäyttäjien rinnalle syntyisi sittenkin uusi kostea sukupolvi, Munuais- ja maksaliitto pelkää. Kirroosikuolemista 85 prosenttia johtuu Suomessa alkoholista – ja määrä vain lisääntyisi.

Hallituksen ehdotus uudeksi alkoholilaiksi toisi vähittäiskauppaan vahvempaa olutta ja siideriä ja niin sanottuja limuviinoja. Se nostaisi ennusteiden mukaan alkoholin kokonaiskulutusta kuusi prosenttia. Alkoholin aiheuttamista sairauksista varsinkin maksasairaudet lisääntyisivät rajusti. Kokonaiskulutuksen kasvu tarkoittaisi käytännössä 145 kuollutta lisää vuosittain. Sairaalahoidossa muutos tarkoittaisi 1500 hoitojaksoa lisää. Kuolleisuus maksasairauksiin ja kirroosiin on noussut Suomessa nopeimmin Euroopan maista. 

– Alkoholin liikakäyttö nostaa kuolleisuutta maksasairauksiin 3,7-kertaiseksi ja riski lisääntyy 9.5-kertaiseksi ylipainoisilla liikakäyttäjillä. Suurkuluttajista miehiä on 20 prosenttia ja naisia 10 prosenttia, sanoo professori Martti Färkkilä HUS:sta.

Suurkulutuksen raja on miehillä 24 annosta ja naisilla 16 annosta alkoholia viikossa. Jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin määrillä aiheuttaa jo vahinkoa. Valmistustaparajoituksen poisto uhkaa pahimmassa tapauksessa pysäyttää tai jopa kääntää nousuun alaikäisten nuorten koko 2000-luvun kestäneen alkoholinkulutuksen laskun. 

– Meillä ei ole varaa menettää alkoholille uutta sukupolvea. Maksamme jo nyt kohtuuttoman summan alkoholista sairauspoissaoloina, sosiaalisina kustannuksina ja maksasairauksien hoitamisena, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström

Sairaaloissa ja niiden päivystyspoliklinikoilla hoidettavien tapaturmien aiheuttajina humalatila on keskeinen syy, viikonloppuisin jopa tärkein yksittäinen syy. Suomessa alkoholin aiheuttamat kustannukset yhteiskunnalle ovat noin 1,3–1,4 miljardia euroa vuosittain, mistä terveydenhuollon osuus on 79–140 miljoonaa euroa. 

– Toivomme, että sosiaali- ja terveysvaliokunta kuulee asiantuntijoita ennen asiasta päättämistä, Högström jatkaa.

Ruokakaupoissa myytävän alkoholin vahvuuden noston arvioidaan lisäävän kulutusta neljällä prosentilla ja kysynnän kasvun kahdella prosentilla. Myynnin vapautuessa varsinkin aluksi moni haluaisi testata uusia juomia. Kokeilu jää helposti päivittäiseksi tavaksi. Myyntipisteiden lukumäärä kasvaisi 15-kertaiseksi. Jatkossa heräteostokset olisivat entistä helpompia. Nuorille alkoholia hakevien täysi-ikäisten kaverien homma helpottuisi, jos bilejuomia ei tarvitsisi enää hakea Alkosta, vaan ne saisi lähimarketista. Juomien hinta marketeissa todennäköisesti myös halpenisi ja varsinkin mainostaminen lisääntyisi.

– Ainoa tehokas tapa puuttua lisääntyviin alkoholihaittoihin on pyrkiä vähentämään alkoholin kulutusta vaikuttamalla erityisesti riskikuluttajien alkoholinkäyttöön. Tehokkaimmat keinot vähentää alkoholihaittoja ovat alkoholin verotus, sen saatavuuden rajoittaminen sekä mainonnan ja markkinoinnin säätely. Alkoholin hinta on osoittautunut tehokkaimmaksi kokonaiskulutuksen vähentäjäksi väestötasolla, Färkkilä sanoo.

« Takaisin