« Takaisin

Hyvinvointia vai oletettua taloushyötyä?

Kansanedustaja Martti Talja (kesk.) alkoholilaista:

Alkoholilain käsittely eduskunnassa etenee. Sosiaali- ja terveysministeriö on saanut lausunnot ja viimeistelee esityksen hallituksen esitykseksi eduskunnalle. Asia tulee eduskunnan päätettäväksi kevään aikana. Eri medioissa onkin jo liikkunut tietoa siitä, että Keskustan eduskuntaryhmälle alkoholilain käsittely on omantunnon asia, eikä sen käsittelyssä vaadita ryhmäkuria. Itse pidän tätä luontevana menettelytapana.

Yksi uuden alkoholilain merkittävimmistä epäkohdista on alkoholijuomien valmistustapamenettelyn sääntelyn vapauttaminen. Jatkossa kaupassa myytävistä alkoholituotteista rajoitettua on vain tuotteen sisältämän alkoholin osuus, ei valmistustapa. Näin ollen erilaiset kirkkailla viinoilla terästetyt makeisiin juomiin sekoitetut seokset ovat jatkossa nuorison houkuttimena. Tämä on vastuutonta. Lakia perusteltiin alun alkaen maakuntien pienten panimoiden tuotteiden menekin lisääntymisellä ja kuluttajille valikoiman lisääntymisellä.  Valmistustapamenettelyn poistaminen laista ei tue lain alkuperäistä yrittäjyyttä tukevaa näkemystä.

OECD:n laskelmien mukaan alkoholihaitat aiheuttavat vuosittain noin kahden miljardin euron menetykset, laskutavasta riippuen myös suuremmat. Perheille aiheutuvaa kärsimystä ja pahoinvointia on mahdotonta edes arvioida. Alkoholilain kohdalla talouspolitiikkaa ja terveyspolitiikkaa ei voi erottaa toisistaan. THL:n mukaan alkoholista aiheutuvat kuolemat lisääntyvät uudet lain myötä 150 hengellä vuodessa. Luku on huolestuttava. Kuolemien määrä korreloi suoraan alkoholin kokonaiskulutukseen. Puhtaaksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin kulutus on viimeisten vuosien aikana laskenut, mutta uudistus tulee lisäämään alkoholin kulutusta.  Lain puolustajat ja alkoholipolitiikan liberalisoijat ovat epäuskoisia koskien THL:n arvioita. Itse olen yhtä epäuskoinen suhteessa uuden lain mukana tuomiin taloudellisiin hyötyihin. 

Alkoholilakiin voidaan vielä vaikuttaa. Mielestäni hallituksen on kyettävä aikaansaamaan vastuullinen ja tulevillekin sukupolville kestävällä tavalla rakennettu lakikokonaisuus. Alkoholilain tulee olla merkittävä osa hallituksen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen tavoiteohjelmaa. Myös oppositiosta on kuulunut soraääniä liittyen kaupassa myytävien tuotteiden prosenttirajan nostoon sekä jakelun laajenemiseen kaupoissa ja ravintoloissa. Toivonkin ministeri Rehulalle voimia ja viisautta alkoholilain uudistukseen, terveyden ja hyvinvoinnin ehdoilla.

« Takaisin