« Takaisin

Lääkehoito tai sairaus voi tuoda osteoporoosin

Suomen Luustoliitto

Terve luu ei kaatuessa murru: sen tulisi kestää arjen kompastelut.  Suomessa arviolta 300.000-400.000 sairastaa osteoporoosia, suuri osa tietämättään. Osteoporoosi on sairaus, jossa luun lujuuden heikentyminen altistaa murtumille. Vaikka osteoporoosi on yleisintä ikääntyneillä naisilla, ei kukaan ole siltä turvassa: sekundaariin eli jonkun sairauden, tilan tai lääkehoidon vuoksi sekä mies että nainen voi sairastua missä iässä tahansa. 

Osteoporoosilla on monta syytä, esimerkiksi:  

Nivelreuma kasvattaa riskiä saada luun haurastumisesta aiheutuva murtuma kolmesta eri syystä, joihin kuuluvat kortisonin käyttö, nivelten krooninen tulehdustila ja fyysisen aktiivisuuden lasku. Kaikille nivelreumaa sairastaville suositellaan ennaltaehkäiseviä toimia luuston terveyden suojelemiseksi.

Koska syöpä ja syöpähoidot saattavat haurastuttaa luustoa, on luustoterveyden ja murtumien riskitekijät syytä kartoittaa, mikäli sairastaa tai on läpikäynyt syöpähoitoja. Osteoporoottisten murtumien ennaltaehkäisyyn tulee kiinnittää huomiota, sillä ne aiheuttavat usein toimintakyvyn vajausta, kipua ja elämänlaadun heikentymistä.

Muistisairauksia sairastavilla henkilöillä on kolme kertaa suurempi riski saada lonkkamurtuma verrattuna ikääntyneisiin, joilla ei ole kognitiivisia ongelmia. Heidän kaatumisriskinsä ja alttius saada murtuma aliarvioidaan usein ja he saavat epätodennäköisemmin hoitoa osteoporoosiin.

« Takaisin