« Takaisin

Munuaisen luovutus helpottuu, toivoa monelle munuaisensiirtoa odottavalle – uusi kudoslaki voimaan 1.3.

Tasavallan presidentti hyväksyy uuden kudoslain tänään. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.3. Kudoslain muutoksen myötä luovuttaja voi olla myös muu kuin aivan lähisukusukulainen tai jopa hyvä ystävä. Munuais- ja maksaliitto ja elinsiirtolääkärit sekä kansaedustaja Sari Tanus vaativat vuosia lakimuutosta.  

Suomessa lähes 500 ihmistä odottaa tällä hetkellä pääsyä munuaissiirtoon. Viime vuonna uuden munuaisen sai 238 ihmistä. Kaikki eivät ehdi saada uutta munuaista ajoissa, koska siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Kaikista elinsiirtoa odottavista jopa kymmenesosa menehtyy, kun sopivaa siirrettä ei löydy ajoissa.

Munuaisensiirtojen tarve kasvaa, sillä dialyysihoitoa tarvitsevien määrä lisääntyy ja odotusajat siirtoon pidentyvät. Uutta munuaista joutuu odottamaan keskimäärin lähes kaksi vuotta, jos ei ole ollut mahdollista saa munuaista elävältä luovuttajalta. Tähän asti munuaisen on voinut luovuttaa vain aivan lähiomainen tai samassa osoitteessa asuva sukulainen. Lakimuutoksen myötä luovuttaja voi olla myös kaukaisempi sukulainen, esimerkiksi serkku tai täti. Luovuttajaksi käy myös hyvä ystävä tai vaikka toisessa osoitteessa asuva avopuoliso.

– Lakimuutos tuo toivoa monelle munuaisensiirtoa odottavalle. Munuaisensiirto parantaa merkittävästi elämänlaatua vapauttamalla saajansa kuormittavasta dialyysihoidosta. Se antaa mahdollisuuden palata viettämään normaalia elämää, Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström sanoo.

Munuaisensiirtoja elävältä luovuttajalta on tehty Suomessa vähän verrattuna muihin Pohjoismaihin. Viime vuonna niitä oli 32 eli alle 10 prosenttia kaikista munuaisensiirroista. Vastaava osuus on Norjassa 20 %, Ruotsissa 32 %, Tanskassa 41 % ja Islannissa 100 %. Elävältä tehtyjen munuaisensiirtojen määrän lisääminen on loistava tapa lisätä kaikkia munuaisensiirtoja.

Lain mukaan munuaisen luovuttajan olisi pääsääntöisesti oltava sukulainen tai muu läheinen. Jatkossa laki kuitenkin antaa mahdollisuuden myös niin sanottuun parittaiseen luovutukseen tai jopa täysin anonyymiin luovutukseen. Munuaisen luovutuksen tulee aina perustua vapaaehtoisuuteen, eikä siihen saa liittyä minkäänlaista painostusta tai taloudellisen edun tavoittelua.

– Elinsiirto on usein paitsi paras, myös yhteiskunnan varoja merkittävästi säästävä hoitomuoto.  Esimerkiksi munuaissiirrot ovat säästäneet yhteiskunnan varoja jo yli miljardi euroa dialyysikustannuksiin verrattuna, eduskunnan maksa-, munuais- ja elinsiirtopotilaiden tukiryhmän puheenjohtajana toimiva kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkitulle luovuttajalle. Ihminen pärjää hyvin myös yhdellä munuaisella. Jäljelle jäänyt munuainen pystyy parantamaan toimintaansa niin, että se vastaa usein lähesnormaalia kahden munuaisen toimintaa. Munuaisensiirtoa tarvitseva saa elävältä luovuttajalta tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vältytään pitkältä ja epävarmalta odotusajalta. Siirre alkaa toimia yleensä välittömästi ja sen ennuste on parempi.

« Takaisin