« Takaisin

Tikanojan taidekodissa Eemu Myntin henkilökuvia


Eemu Myntti: Tyttöjä kylpemässä (1920)

Tikanojan taidekodin toisessa kerroksessa avautuu 8.3. näyttely, jossa on esillä Eemu Myntin muotokuvia, luonnoksia ja piirustuksia. Näyttely on avoinna 28.4.2019 asti.

Näyttelyssä on esillä Tikanojan taidekodin kokoelmiin kuuluvia taiteilija Eemu Myntin (1890-1943) henkilökuvia. Eemu Myntti oli läheinen taiteilija Frithjof Tikanojalle, joka oli naimisissa Myntin sisaren Ruusan kanssa ja toimi myös lankonsa mesenaattina. Tämän taloudellisen tuen turvin Myntti pystyi pitkään omistautumaan yksinomaan maalaamiselle.

Kokoelmapäällikkö Auli Jämsäsen mukaan Myntin henkilökuvien vastaanotto oli tämän elinaikana usein torjuvaa. Myntille oli ominaista liioitella kuvattavan kasvonpiirteitä ja käyttää värejä ekspressionistiselle taidesuunnalle ominaiseen, ilmaisuvoimaiseen tapaan. Mallien keltaiset kasvot häiritsivät aikalaisia ja suurisilmäiset naishahmot koettiin luonnottomiksi. Myntin henkilökuvilla oli kuitenkin myös ihailijoita ja ymmärtäjiä.

- Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että hänen henkilökuvansa eivät jättäneet katsojia välinpitämättömiksi, Jämsänen toteaa.

Taiteilija maalasi henkilökuvia läheisistään ja ystävistään, kuten taiteilija Einari Uusikylästä, josta hän on tehnyt useita öljymaalauksia. Näyttelyssä on esillä taiteilijan 1920-luvun alussa toteuttama naiskuvien kokonaisuus sekä esimerkkejä 1930-luvun pastellitöistä.

Myntti oli kiinnostunut ihmisestä kuoren alla

Eemu Myntin henkilökuvat irtautuvat usein tavanomaisen muotokuvan lajityypistä. Vaikka Myntti hallitsi ulkoiseen näköisyyteen perustuvan henkilökuvan piirtämisen, ei se häntä taiteilijana kiinnostanut - hän halusi kuvata ulkokuoren alla olevan ihmisen.

Yksi näyttelysaleista esittelee Eemu Myntin piirustuksia ja luonnoksia.

- Ne kertovat siitä, kuinka taiteilija työskenteli ja millä tavoin hän pyrki tavoittelemaansa henkilökuvaan. Suurin osa piirustuksista on ensimmäistä kertaa esillä tässä näyttelyssä, Jämsänen kertoo.

Taiteilijoiden tavoitteena oli jo 1600-luvulla kuvata ihmisestä muutakin kuin hänen ”parhaat puolensa”. Taiteilijat tutkivat ihmiskasvojen anatomiaa ja sitä, kuinka kasvojen lihakset toimivat tunteiden ilmaisussa. Kasvokuvissa kuvattiin irvistyksiä ja kauhun ilmeitä siinä missä hersyvää nauruakin. Mikään inhimillinen ei ollut vierasta. Lisäksi taiteilijoita kiehtoivat ihmisen eläimelliset piirteet ja eläinten näkeminen ihmisten toimissa tai vaatteisiin puettuina.

- Nämä henkilökuvauksen muodot löytyvät myös Eemu Myntin laajasta piirustustuotannosta, sanoo Jämsänen.

Tapahtumia

Tikanojan taidekodin ensimmäisen kerroksen näyttelyn ”Taiteen aakkoset – teoksia Frithjof Tikanojan kokoelmasta” kaikille avoimet avajaiset pidetään 15.3. klo 10-17, jolloin  taidekotiin on ilmainen sisäänpääsy.

Yleisöopastukset pidetään joka kuukauden kolmas sunnuntai klo 13 ruotsiksi ja klo 14 suomeksi.

Tikanojan taidekotiin on vapaa sisäänpääsy kansainvälisenä museopäivänä 18.5.

Taidekodin ensimmäisessä kerroksessa on 15.3.-8.9. avoinna näyttely ”Taiteen aakkoset – teoksia Frithjof Tikanojan kokoelmasta”. Kolmannessa kerroksessa on valokuvia näyttelyssä ”Taiteenkerääjä Frithjof Tikanoja: Kodista museoksi”.

« Takaisin