« Takaisin

Vihreiden varapuheenjohtajakisaan ehdokas puolueen oikealta laidalta

Timo Huhtamäki pyrkii Vihreiden varapuheenjohtajaksi

Vihreillä elinkeinoelämän edustajat ovat olleet pitkään vähemmistönä. Markkinatalous tulee jatkossakin olemaan Suomen talouden malli, mutta lineaarinen talous tulisi vaihtaa kiertotalouteen ja luoda sille selvät kannusteet. Samalla sääntöpohjainen, reguloitu talous, tulee korvata liberaalilla kiertotaloudella ja korostaa yritysten vastuullisuuden merkitystä. Kasvava tavaran tuonti Kiinasta tulee korvata vertaiskaupalla, jakamistaloudella ja toimivilla kannusteilla vähittäiskaupoille, tuotteiden valmistajille ja korjaajille. Huhtamäki haluaa luoda Vihreiden ja elinkeinoelämän väliseen suhteeseen uuden alun. 

Vähälukuiset talous- ja bisnesvihreät muodostavat Vihreän puolueen talouspolitiikan nykyisen rungon. Puolueessa on pitkään käytetty termejä pro market ja pro bisnes kuvaamassa liberaalia markkinataloutta ja yritysmaailman merkitystä korostavaa ajattelijoiden joukkoa. Maailman nopea muutos edellyttää nopeasti uusiutuvaa ajattelua. Se sopii huonosti yhteen kapeiden eturyhmien intressien suojelemisen kanssa. Vihreiden asemoituminen etujärjestöistä riippumattomaksi toimijaksi on puolueen suuri ja samalla valitettavan alikorostettu vahvuus. 

- Aikaisemmin Vihreiden toiminta perustui nopeaan uusiutumiseen. Sen yhdistäminen riippumattomuuteen on vahva ydin mille tahansa poliittiselle liikkeelle. Koska kohtaamme kiihtyvästi muuttuvan maailman, nopeasti uusiutuva ajattelu tulee olemaan suuri kilpailuetu ja se pitää nostaa Vihreiden perusarvoihin, perustelee Huhtamäki ehdokkuuttaan Vihreiden varapuheenjohtajaksi. 

Toivo on huono digitaalisen Suomen strategia

Digitalisaation kehitys ei tule jatkossa olemaan niin hidasta kuin se on tähän saakka ollut. Internetiin kytkeytynyt maailma on paitsi paras hiilinielu, mutta myös kulutuksen ja resurssien demokratisoija. Tekoäly laskee kustannuksia ja hyvinvointi tulee irtoamaan perinteisistä kansantalouden mittareista. Tulevaisuuden digiajan kuluttaja rakentaa hyvinvointiaan alusta- ja jakamistaloudessa, ja työskentelee tekoälyn viisaampana työparina. 

– Esimerkiksi rescue-ruoka tai käytetyn tavaran kauppa ovat erinomaisia esimerkkejä digitaalisen kiertotalouden mahdollisuuksista. Näille ei ole puoluekentässä selvää puhemiestä. Yhteiskunnassamme on kovaääninen konsulttien ja asiantuntijoiden kuoro, joka puhuu digitalisaatiosta, mutta tulokset julkisella sektorilla ovat erittäin laihoja. Digitaalinen korjausvelka ja järjestelmien kuntalähtöinen spagetti ovat huono yhdistelmä, toteaa Huhtamäki.

Toivo ei ole toimiva strategia taloudessakaan 

Suomen taloudessa alkaa 2020-luvun alussa vaikea aika. Sen ajureina ovat väestöllisen huoltosuhteen kasvu, työmarkkinoiden jäykkyys, tukahduttava regulaatio sekä jo tehdyt kustannusvaikutteiset päätökset. Alikorostettu riski korkotason noususta nykyisellä velkataakallamme olisi hyvinvointivaltion rahoitukselle kohtalokas isku. Talouden ja yritysmaailman osaamiselle on Vihreissä kasvava tarve. Vihreä talouspoliittinen ohjelma on hyvä alku uudistuksille, mutta sen toimenpideohjelma pitää kytkeä myös yritysmaailmaan. Suomella on maailman paras mahdollisuus olla ilmastonmuutoksen torjunnassa maailman esimerkkimaa.

– Suomeen yhdistetään lähes kaikkialla maailmassa puhtauden, luotettavuuden ja hyvinvoinnin mielikuvia. Tämä tarjoaa luonnollisen sillan olla maailman johtava ilmastonmuutoksen torjunnan testimarkkina. Uudet Nokiat tulevat muodostumaan kestävän talouden ratkaisujen ympärille, olipa kyse oppimisalustoista, jakamistaloudesta tai digitaalisista maatalouden ratkaisuista.

– Jotta saa aikaan parannuksia, on ymmärrettävä mistä raha tulee ja mihin se menee. Ei riitä, että osaamme toisen puolen ja jätämme toisen puolen toivon varaan. Vaalikentillä vihreillä on kakun jakajan maine, kun kakun leipomisen tulisi olla ydinosaamistamme. Asemoitumalla kapeasti osaksi vasemmistoa nousemme bisnesluokan lennolle väärään suuntaan. Vasemmisto näkee edelleen, että verot kuuluvat valtion maksettavaksi. Kaikkien talouspäätösten ei tarvitse olla kovia. Olemme edelleen varakas maa. Tähän emme ole päässeet toivomalla. Emmekä pääse sillä eteenpäin, vaan tarvitsemme konkreettiset askeleet, päättää Huhtamäki. 

Vihreät valitsevat uuden puoluejohdon kesän puoluekokouksessa, joka järjestetään Porissa 15.–16.6.2019.

Rianno

« Takaisin