« Takaisin

EMMA on valittu Vuoden museoksi 2018


Kuva: John Körner

EMMA – Espoon modernin taiteen museo on valittu Vuoden museoksi Valtakunnallisilla museopäivillä Vaasassa 24.5.2018. Samasta palkinnosta kilpailivat 5 muuta finalistia: Aineen taidemuseo Torniosta, Muumimuseo ja Pelimuseo Tampereelta, Suomen Ilmailumuseo Vantaalta ja Suomen Kansallismuseo Helsingistä.

Palkintolautakunta perustelee valintaansa muun muassa seuraavasti: "Museo on selkeästi linjattu, asiantunteva, nykyaikainen ja korkeatasoinen kokonaisuus. Museon vaikuttavuus on omaa toiminta-aluettaan huomattavasti suurempi ja siitä onkin kasvanut yksi maamme merkittävimmistä taidemuseoista.”  

Museonjohtaja Pilvi Kalhama iloitsee palkinnosta: "Voitto tuntuu hyvältä, koska olemme jo usean vuoden ajan tehneet määrätietoista kehittämistyötä koko henkilökunnan voimin: laajennusosa katseluvaraston avautuminen on esimerkki tästä. EMMAssa on hyvä tekemisen meininki, ja taidemuseon kävijämäärät ovat kasvaneet neljättä vuotta perättäin. Mukana oleminen Näyttelykeskus WeeGeessä ja pitkäinen yhteistyö Saastamoisen säätiön Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kanssa ovat osaltaan vauhdittaneeEMMAn menestystä. 

EMMAn vuosi 2017 huipentui marraskuussa, kun EMMA ja TWRB Säätiö avasivat yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan henkilökohtaisiin kokoelmiin pohjautuvan pysyvän laajennusosan, Aukion.  

Uudenlaisessa katseluvarastossa esitellään taiteilijaparin laajaa kokoelmaa ja arkistoa monesta eri näkökulmasta. Kokoelman esittelyyn ja design-ilmiöihin vaihtuvin näyttelyin keskittyvässä Aukiossa yleisö pääsee seuraamaan myös museotyön arkea: akvaariomaisessa tilassa työskentelevä henkilökunta näyttää miten kokoelmaa säilytetään, pakataan, tutkitaan, konservoidaan ja valokuvataan. Lisäksi Aukio tuo esille tutkimuksellisia nostoja kokoelmasta. Näyttelyarkkitehtuuri antaa kävijöille mahdollisuuden kokoelman omaehtoiseen tutkimiseen mm. koskemalla lasin erilaisia pintoja ja lasituksen vaiheita tai rakentamalla digitaalisen sovelluksen kautta itse mosaiikkeja. 

Espoon Tapiolassa sijaitseva EMMA esittelee kotimaista ja kansainvälistä modernismia, nykytaidetta sekä designiaArkkitehti Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa entisessä painotalossa toimii neljän museon, ravintolan ja museokaupan Näyttelykeskus WeeGee. 

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan.  Palkintolautakunnan jäseniä ovat ICOM:n varapuheenjohtaja  Maija Ekosaari, historioitsija  Teemu Keskisarja, Museoliiton viestintäpäällikkö  Nelli Korpi, Rauman kulttuurijohtaja  Risto Kupari, Kuntaliiton erityisasiantuntija  Johanna Selkee ja Serlachius-museoiden johtaja  Pauli Sivonen.

« Takaisin