« Takaisin

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa hoidon ulkomailla myös koronatilanteessa – vältä kuitenkin kaikkea matkustamista

Kela. 25.03.2020. 12:44:27

Kelaan on tullut kysymyksiä, miten ulkomailla sairastunut saa hoidon koronatilanteessa. EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä sairauden vuoksi tarvittava hoito pitäisi saada eurooppalaisella sairaanhoitokortilla kuten ennenkin. Hallituksen ohjeen mukaisesti kaikkea matkustamista tulee nyt kuitenkin välttää.

EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä lääketieteellisesti välttämättömän hoidon saa paikallisen asiakasmaksun hinnalla, jos hoidon antajalle näyttää Kelan myöntämän eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että henkilö palaa kotimaahansa. Hoidon tarpeen arvioi hoitava lääkäri.

Pohjoismaissa ei välttämättä tarvita eurooppalaista sairaanhoitokorttia, vaan hoidon saa esittämällä passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen. Hoitoa saa myös Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa, kun näyttää passin.

Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa välttämättömän hoidon myös Suomessa

Toisen maan myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa lääketieteellisesti välttämättömän hoidon myös Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Suomi laskuttaa hoidon kustannukset jälkikäteen henkilön kotimaalta.

Pohjoismaalaiset eivät välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia Suomessa, vaan hoidon saa myös esittämällä passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen. Isosta-Britanniasta ja Pohjois-Irlannista tulleet voivat esittää eurooppalaisen sairaanhoitokortin tai passin.

Jos henkilöllä on Suomessa kotikunta, hän saa kaiken tarvitsemansa hoidon Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Sama koskee myös henkilöitä, joilla on Kelan myöntämä eläkkeensaajan eurooppalainen sairaanhoitokortti tai todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa. Kansalaisuudella tai sillä, mistä maasta tulee, ei ole merkitystä.

Jos henkilöllä ei ole kotikuntaa eikä hoito-oikeustodistusta, hänellä on oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa. Hän maksaa itse kaikki hoidon todelliset kustannukset eikä voi saada korvauksia Kelasta.

Hyvä huomioida

Jos sairastut EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä ja sinulla ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia, ota yhteyttä Kelan kansainvälisten asioiden keskukseen. Jos maksat ulkomailla saamasi sairaanhoidon kustannukset itse, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvausta voi saada missä tahansa maassa annetusta hoidosta.

Koronapandemian vuoksi hoidon saatavuudessa saattaa olla maakohtaisia eroja. Ajankohtaista koronatilanteesta -sivulle on koottu tietoa koronatilanteen vaikutuksista Kelan tukiin, hakemusten käsittelyyn ja palveluihin. Sivua päivitetään tilanteen muuttuessa.

« Takaisin