« Takaisin

Hanhikivi 1 -ydinvoimalan päälaitteiston valmistus alkoi Japanissa

Rosatom  14.10.2019

GE Steam Power on aloittanut 14. lokakuuta 2019 Hanhikivi 1 -ydinvoimalan turbiini-generaattorin valmistuksen generaattorin roottorin taonnalla Japan Steel Worksin tehtaassa Muroranin kaupungissa Japanissa.

Hanhikivi 1 -ydinvoimalan päälaitteiston valmistus on aloitettu.

Turbiini-generaattori on yksi ydinvoimalan pääkomponenteista. Sen valmistus aloitettiin 14. lokakuuta 2019 generaattorin roottorin valuharkon sulatuksella, jonka jälkeen 25. lokakuuta 2019 aloitetaan valuharkon taonta. 

Hanhikivi 1 -ydinvoimalan laitostoimittaja RAOS Project ja Alstom Power Systems, joka toimii osana GE Steam Poweria, allekirjoittivat sopimuksen vuonna 2016. Sopimuksen mukaisesti GE Steam Power toimittaa Suomeen Arebelle höyryturbiinin, generaattorin sekä muun yleisen laitteiston ydinvoimalan turbiinisaareketta varten.

Syyskuussa 2019 Fennovoima Oy:n, RAOS Project Oy:n ja GE Steam Powerin yhteistyössä tehty tarkastus vahvisti, että tarvittavat valmistelut on tehty ja kaikki on valmiina turbiini-generaattorin valmistusta varten.

Tietoja projektista

Hanhikivi 1 -projektin tavoitteena on rakentaa 3+-sukupolven ydinvoimala, johon tulee moderni VVER 1200 -reaktorilla toimiva voimalayksikkö kapasiteetiltaan 1200 megawattia.

Suomalaisyhtiö Fennovoima on ydinvoimalahankkeen tilaaja ja tulevan voimalan omistaja sekä operaattori. Joulukuussa 2013 solmitun ydinvoimalan suunnittelua, toimitusta ja rakentamista koskevan sopimuksen (EPC) mukaisesti hankkeen laitostoimittajana toimii valtionyhtiö Rosatomiin kuuluvan Rusatom Energy Internationalin tytäryhtiö RAOS Project Oy.

Venäläisosapuoli vastaa lisensoidun, valmiin ja toimivan laitoksen toimittamisesta ”avaimet käteen” -periaatteella.

Hanhikivi 1 -ydinvoimala rakennetaan Pohjois-Pohjanmaalle Pyhäjoen kunnan alueella sijaitsevalle Hanhikivenniemelle. Tällä hetkellä projekti on luvitusvaiheessa ja ydinvoimala-alueella tehdään valmistelevia töitä. 

« Takaisin