« Takaisin

Ilotulite on räjähde ­– kaatunut pata voi aiheuttaa suuria vahinkoja

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Suomalaiset suosivat ilotulituksissa erityisesti patoja, joita ostetaan vuodenvaihteessa enemmän kuin raketteja. Pienet ja kevyet padat kaatuvat helposti, jos niitä ei tueta hyvin. Kaatunut pata saattaa aiheuttaa pahoja vahinkoja, kuten tulipaloja tai vammoja ilotulitusta seuraaville ihmisille. Uudenvuoden juhlinnassa on syytä muistaa, että ilotulitteet ovat räjähteitä ja niitä käytettäessä pitää olla varovainen. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) kampanjassa muistutetaan ilotulitepadan tukemisesta. 

Tukesille on tullut kahtena vuonna ilotulitteiden käyttäjiltä yhteensä lähes 60 ilmoitusta ilotulitepadan virheellisestä toiminnasta uutenavuotena. Neljässä tapauksessa pata oli räjähtänyt ja reilussa 50 tapauksessa pata oli huojunut tai kaatunut. Tukesin tietoon tulee vain pieni osa tuotevioista ja tuotteiden aiheuttamista vaaratilanteista. Ilmoituksia voi tehdä Tukesin verkkosivuilla olevalla lomakkeella. 

Tukes muistuttaa, että ilotulite on räjähde ja sitä on käsiteltävä varovaisesti. Ilotulitteen käyttöohjeeseen kannattaa tutustua hyvissä ajoin etukäteen ja ohjeita pitää noudattaa. Ilotulitepatojen käyttöohjeissa ohjeistetaan tukemaan pata. Padan tukeminen on erityisen tärkeää, jos on lumeton talvi ja tuulinen sää. Padan voi tukea lumella tai lumen puuttuessa kivillä tai hiekalla.

Mieti etukäteen, millaisessa paikassa aioit ampua ilotulitteita. Vikasuuntaan lähteneet raketit tai kaatuneet padat ovat sytyttäneet joka vuosi lukuisia tulipaloja. Ilotulitteita ammuttaessa on myös tärkeää, että raketit ja padat suunnataan turvallisesti, etteivät ne aiheuta vaaraa katsojille. Kun sytytät ilotulitetta, älä koskaan kumarru sen päälle. Sytytä ilotulite käsi suorana hieman kyykistyen. Poistu nopeasti ilotulitteen luota sytyttämisen jälkeen. Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteen sytyttäjälle ja suositeltavia myös katsojille.

Tukesin kampanjassa Patarouva tarvitsee tukea 

Tukesin uudenvuoden ilotulitekampanjan hahmoina ovat Reijo Raketti ja Patarouva, joilla on hyvin erilaiset näkemykset turvallisuusasioista ja siitä, miten ilotulitteiden kanssa toimitaan. Kampanjavideoita on yhteensä kolme, ja niissä on aiheena padan tukeminen, suojalasit ja käyttöohjeet. Kampanjavideot näkyvät vuoden viimeisellä viikolla Ylen ykköskanavalla ja sosiaalisessa mediassa. Kampanjaa ovat rahoittaneet Tukes, Tulli ja Silmä- ja kudospankkisäätiö.

« Takaisin