« Takaisin

Isännöintikartelli vain jäävuoren huippu: ”Alan vakiintuneet toimintatavat epäedullisia taloyhtiöille”


Jussi Laukkanen

10.02.2021   22:06:24

Emännöintitoimisto Aamun perustaja Jussi Laukkasen mukaan tänään uutisoitu isännöintialan kartelli on järisyttävä isku alalle, mutta samalle erinomainen mahdollisuus taloyhtiöille kalliiksi tulevien toimintatapojen muuttamiseen.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston paljastama kartelli pakottaa Laukkasen mukaan koko alaa uudistumaan.
 
– Tämä on loistava mahdollisuus katsoa peiliin ja muuttaa alalle pinttyneitä toimintatapoja, joissa maksajiksi ovat joutuneet taloyhtiöiden osakkaat, eli tavalliset suomalaiset. Nyt paljastunut kartelli on vain jäävuoren huippu, ja taloyhtiön etujen vastaista toimintaa tapahtuu edelleen erittäin laajasti, Laukkanen kommentoi.
 
Aamu aloitti toimintansa vuoden 2020 alussa. Laukkasen mukaan yhtiölle on käynyt alusta asti selväksi, miten vähän isännöintitoimistot välittävät taloyhtiön parhaasta. Hänen mukaansa taloyhtiö on aivan liian harvoin listan kärjessä, kun tarkastellaan, kenen etua isännöintitoimistot ajavat. 
 
– Tämä näkyy käytännössä esimerkiksi siten, että sopimuksen mukaisia töitä jätetään tekemättä tai laatu ei vastaa sovittua. Isännöintitoimistot eivät kilpailuta taloyhtiöiden sopimuksia, tai ohjaavat ostamaan palveluita itseään lähellä olevilta palveluntuottajilta. Hinnoilla, jotka eivät ole markkinahintaisia. Meitä kymmeniä kertoja suuremmat isännöintitoimistot ovat neuvotelleet taloyhtiölle yli puolet kalliimpia sopimuksia ihan normaaleista palveluista. Toki kartelli auttaa osin ymmärtämään tilannetta: kun omista taksoista ja veloitusperusteista on sovittu valtakunnallisesti kavereiden kesken, ei asiakkaiden edusta ole tarvinnut juuri välittää, Laukkanen linjaa. 

Säästöt jopa 200 000–400 000 euroa 

Aamu on löytänyt erityisesti uusista taloyhtiöistä kategorisesti suurempia kustannussäästöjä kuin vanhoista. Yhtiön taloyhtiötietokantaa hyödyntävä benchmarking-analyysi on paljastanut huomattavia säästömahdollisuuksia muun muassa taloyhtiöiden sähkö-, vaihtomatto- ja laajakaistasopimuksista. Tähän mennessä Aamulla ei ole tullut vastaan yhtään asiakasta, kenelle kustannussäästöjä ei olisi löytynyt.
 
Yksittäisen taloyhtiön säästöt voivat nousta seuraavan 20 vuoden aikana jopa 200 000–400 000 euroon. Tähän mennessä prosentuaalisesti suurin säästö on saavutettu laajakaistasopimuksesta, jonka kustannukset saatiin kilpailutuksen jälkeen laskemaan peräti 96 prosenttia.
 
– Toimialalla ei tehdä taloyhtiöiden kustannusten laajamittaista vertailua, mikä tulee osakkaille todella kalliiksi. Isännöitsijät eivät vaivaudu kilpailuttamaan saatikka etsimään taloyhtiöille systemaattisesti kustannussäästöjä, Laukkanen näkee.
« Takaisin