« Takaisin

Kalevalaisten Naisten Liitto lahjoitti Designmuseolle Paavo Tynellin suunnittelemia valaisimia


Lehmänkello, suunnittelija Paavo Tynell

Kalevalaisten Naisten Liitto lahjoitti elokuun lopussa Designmuseolle kaksi Paavo Tynellinsuunnittelemaa valaisinta: Lehmänkello ja Tähtitaivas. Valaisimet ovat alun perin suunniteltu Kalevalaisten Naisten Liiton vuonna 1946 avaamaan Kestikartano-nimiseen ravintolaan Keskuskadulle Helsinkiin. 

Kalevalaisten Naisten Liitto on perinne- ja kulttuurijärjestö, joka tekee valtakunnallista kulttuurityötä. Keskikartano edusti aikakautensa korkealaatuista ravintolaa, joka korosti suomalaisuutta ja kalevalaista perinnettä. Sen arkkitehtina toimi Aarne Ervi. Sisustuksen suunnittelusta vastasi huonekalujen osalta Maija Taimi. Verhoista ja muista tekstiileistä vastasi vuorostaan Greta Skogster-Lehtinen. Tarjoilijoiden asut suunnitteli tekstiilitaiteilija Laila Karttunen käyttäen esikuvana hautalöytöjen pukuja. Ravinolan valaisimet tilattiin Paavo Tynelliltä. Tynell loi tiloihin ainutlaatuiset valaisimet, joista tunnetuimpia ovat Lumihiutale, Lehmänkello ja Tähtitaivas.

Kestikartanosta tuli varsinainen nähtävyys, joka etenkin 1952 olympialaisten aikaan menestyi loistavasti. Kestikartano toimi vuoteen 1967 asti, jolloin koko talo, jossa ravintola oli sijainnut, päätettiin purkaa. Osa valaisimista ja huonekaluista jäi Kalevalaisten Naisten Liiton haltuun”, kertoo Designmuseon kokoelmista vastaava yli-intendentti Merja Vilhunen.

Designmuseo on tehnyt Kalevalaisten Naisten Liiton kanssa yhteistyötä muun muassa vuonna 2015, kun Kalevalaisten Naisten Liitto täytti 80 vuotta ja aiemmin 80-luvulla, kun Designmuseossa järjestettiin näyttely Ken kantaa Kalevalaa.

Nyt kokoelmiin saadut valaisimet täydentävät merkittävällä tavalla Designmuseon kokoelmaa. Museossa on ennestään yli 40 Paavo Tynellin valaisinta, tuhansia piirustuksia ja runsaasti kuvia. Nyt vastaanotettu lahjoitus on kansallisaarre, joka kertoo ajasta, jolloin suomalaisia lähtökohtia haluttiin voimakkaasti tuoda esiin”, kertoo Vilhunen.

« Takaisin