« Takaisin

Kannattaako uuden vuoden päätöksiä tehdä?


Maarika Maury ja Jaana Tuomila

Vuoden vaihtuminen on perinteisesti päätösten aikaa. Monet kuitenkin miettivät, onko uudenvuoden lupauksilla ja päätöksillä mitään virkaa, koska useimmissa tapauksissa päätökset ovat unohtuneet jo ennen helmikuun alkua. Hienot päätökset ovat kaivautuneet syvälle poteroihinsa eikä aitoja muutoksia saada aikaan. Ehkä paino kuuriluontoisen operaation alussa laskee, mutta loppuvuonna lukema saattaakin olla korkeampi kuin aloittaessa. Kiirettä pitäisi kitkeä mutta tuleva vuosi onkin vain entistä kaaoottisempi. 

Hoppu on Hanurista kirjan kirjoittajat Kissconsulting Oy:m Maarika Maury ja Jaana Tuomila ottavat kantaa siihen kannattaako uuden vuoden päätöksiä tehdä ja miten lupaukset saadaan muutettua oikeaksi toiminnaksi ja kiirekin kitkettyä arjesta.

Ilman päätöksiä harvoin saadaan sitä vähään aikaan. Päätös on aina lähtökohta muutokselle, Maury muistuttaa. Oleellista on se, miten päätöksen jälkeen saadaan muutos juurrutettua käytännöksi ja rutiiniksi. Usein tekemisen vahvistuksen polku jää suunnittelmatta ja asiat jäävät kiireen keskellä tekemättä. 

Pulmallista on myös se, että uudenvuoden innostamana päätetään korjata koko elämä kertaheitolla ja tavoitteiksi kirjataan kaikki maan ja taivaan väliltä Maury muistuttaa. Tulevalla viikolla ei enää edes muisteta, mikä tuo tavoite olikaan. 

Joskus myös tavoite on niin iso, ettei sitä vaan saa tehdyksi. Esimerkiksi täysin liikkumaton kaveri sanoi, että nyt alkoi jokapäiväinen puolentoista tunnin jumppa. Kun se sitten kerran jäi välistä, jäi seuraavakin. Parempaan tulokseen päästiin, kun hän otti alkuun vain viidentoista minuutin päivittäisen jumpan josta oli helpompi sitten laajentaa, kertoo Tuomila muutoksen mahdollisuuksista. 

Seitsemän ohjetta miten saada päätökset vietyä käytäntöön;

  • Älä ahmi tavoitteita. Ota vähemmän ja tee enemmän. Vähemmän ja kunnolla on parempi kuin monta paperilla. 
  • Tiedätkö mitä sinun oikeastaan pitäisi tehdä. Mikä on se minimi mitä teet vähintään. Mihin aikaan teet sen? Onko sinulla selkeä suunnitelma ja aikataulu asialle. 
  • Miten mittaat tätä uutta tekemistä. Pidätkö kirjaa siitä mitä päätit. Tiedätkö oletko oikeasti tehnyt mitä lupasit. 
  • Mikä sinua muistuttaisi tavoitteestasi? Pitäisikö sinun laittaa muistutus, vaikkapa kännykään? Tarvitsetko apua. Kenelle voisit tunnustaa päätöksesi, kuka voisi seurata sinua tai kannustaa sinua?
  • Mitä teet, jos tupee repsahdus. Moni lopettaa, kun tulee se ensimmäinen repsahdus. Voittaja tietää, että juuri se on kriittinen hetki, miten huomata ajoissa repsahduksen mahdollisuus ja korjata se ennen kuin asia ehtii yhtään pidemmälle. 
  • Kuinka tärkeä tavoitteesi on. Onko sinulla tähän intohimo vai onko se vain pitäisi asia. Jos asia on sinulle tärkeä, muista myös tehdä työtä silloinkin, kun ei huvita. 
  • Joskus sekin on hyvä päätös, että päättää olla tekemättä sitä, mitä ei kuitenkaan aio tehdä ja nauttia siitä niin taivaallisesti.

Maarika Maury ja Jaana Tuomila ovat Kissconsulting Oy:n muutosvalmentajia sekä kirjoittaneet Hoppu on Hanurista kirjan. Hoppu on hanurista kirja tarttuu siihen, että kiirekin selätetään pienin askelin.

« Takaisin