« Takaisin

Kelluva ydinvoimala tuotti ensimmäiset 10 miljoonaa kilowattituntia sähköä Tšukotkan sähköverkkoon

Rosatom  24.01.2020

Rosatomin tytäryhtiön Rosenergoatomin projektin puitteissa toteutettu kelluva ydinvoimalaitos on tuottanut ensimmäiset 10 miljoonaa kilowattituntia sähköä Chaun-Bilibino-energiakeskukseen siitä hetkestä lähtien, kun se kytkettiin sähköverkkoon 19. joulukuuta 2019.

Tällä hetkellä kelluvan ydinvoimalan tuottama sähkö kattaa viidenneksen Chaun-Bilibino-energiakeskuksen tarpeista. Tulevaisuudessa kelluvan ydinvoimalan on tarkoitus kattaa täysin Chukotkan kasvavat sähköntarpeet ja siitä tulee Pevekin kaupungin sekä koko alueen luotettava sähkön lähde.

“Kelluva ydinvoima tulee tulevaisuudessa toimittamaan sähköä yritysten tarpeisiin, kuten kullan, kuparin ja muiden mineraalivarojen louhintaan Tšukotkan alueella. Lisäksi kelluvasta ydinvoimalasta tulee yksi Koillisväylän infrastruktuurin tukielementeistä. Vuoden 2020 päätavoitteena on laitoksen kaupallinen käyttöönotto,” kertoi Vitaly Trutnev, Rosenergoatom Concern JSC kelluvien ydinvoimalaitosten rakentamista ja käyttöönottoa hallinnoivan osaston johtaja.

ROSATOM on ainoa yhtiö maailmassa, joka tarjoaa integroituja puhtaan energian kokonaisratkaisuja läpi koko ydinenergian tuotantoketjun ja sen ylitse. Yhtiön tarjoamaan kuuluu mm. ydinvoimalaitosten suunnittelu, rakentaminen ja käyttö, uraanin kaivaminen, konversio ja rikastaminen, ydinpolttoaineiden toimittaminen, laitosten käytöstä poistaminen, käytetyn polttoaineen varastointi ja kuljetus sekä ydinjätteen turvallinen loppusijoitus. Seitsemänkymmenen vuoden keskeytymättömällä kokemuksella yhtiö on maailman johtava korkean suorituskyvyn ratkaisujen tarjoaja kaiken tyyppisille ydinvoimalaitoksille. ROSATOM toimii myös mm. tuulienergian, ydinlääketieteen ja energian varastoinnin parissa.

« Takaisin