« Takaisin

Lahden MM-hiihdoilla vahva kokonaisvaikutus ja ykkössija vapaaehtoisten määrässä

Pohjoismaisten hiihtolajien vuoden 2017 MM–kisojen avulla luotiin uraa uurtavaa ajattelua tapahtumajärjestämiseen. Tapahtuma myös tuotti Lahdelle ja Suomelle paljon urheilun ulkopuolisia positiivisia vaikutuksia. Tiedot käyvät ilmi Sportcalin juuri valmistuneesta, MM-kisoja analysoivasta vaikuttavuustutkimuksesta.

Sportcalin tutkimus on yksi laajimmista tähän saakka Suomessa tehdyistä suurkisojen vaikuttavuustutkimuksista. Sitä varten haastateltiin yli 50:ttä keskeisten sidosryhmien edustajaa ja vaikuttavuutta mitattiin kymmenellä eri GSI (Global Sports Impact) -mittarilla.

Tutkimus osoittaa, että kisojen sidosryhmien tavoitteet täyttyivät erittäin hyvin siitä huolimatta, että kisaprojektin taloudellinen tulos ei täyttänyt kaikkia odotuksia. Se osoittaa myös, että suurtapahtumat ovat muutakin kuin talouden ja turismin kiihdyttäjä. Niiden avulla voidaan vaikuttaa myös erimerkiksi kestävän kehityksen teemoihin sosiaalisen ja ympäristövastuun kautta.

Lahti2017 oli ylivoimaisesti laajimmin vapaaehtoistoimintaa hyödyntänyt talvilajien arvokisa vuonna 2017 ja ykkönen myös verrattuna kaikkien lajien vuoden 2016 maailmanmestaruuskisoihin. Yleisömäärien, median henkilömäärän, osallistuneiden maiden ja urheilijamäärien osalta Lahti2017 oli myös maailman kärkitasoa: kussakin kategoriassa sijoilla 2-5. Asiakastyytyväisyys oli 95%, missä saavutettiin yksi tapahtuman keskeisimmistä strategisista tavoitteista.

-Lahti2017 on erittäin hyvä esimerkki siitä, miten urheilutapahtuman vaikutukset ulottuivat talouden lisäksi moneen muuhun yhteiskunnallisesti merkittävään asiaan. Urheilu on edelleen suomalaisen yhteiskunnan sydämessä, ja Lahti2017 oli sen näyteikkuna, kertoo kisojen pääsihteeri Janne Leskinen. 

-Uskon että jatkossa on entistäkin tärkeämpää kerätä tietoa ja analysoida tapahtumia. Se mahdollistaa oppimisen ja kehityksen. Tämän tutkimuksen tulosten avulla voidaan esimerkiksi osoittaa, että majoituskapasiteetin puute aiheutti merkittävää tulonmenetystä kisoille ja Lahden talousalueelle. Toivottavasti tällainen tieto edistää hotellihankkeita ja mahdollistaa entistä parempien tapahtumien rakentamisen Lahden alueella tulevaisuudessa, kertoo Sportcalin toimitusjohtaja Mike Laflin.

« Takaisin