« Takaisin

Lahdesta virallisesti yliopistokaupunki — eduskunta hyväksyi lainmuutoksen

Opetus- ja kulttuuriministeriö

– Eduskunta hyväksyi juuri esittämäni yliopistolain muutoksen, jossa Lahdesta tulee kiistattomasti yliopistokaupunki: Lappeenrannan teknillisen yliopiston nimi muuttuu virallisesti muotoon ”Lappeenrannan—Lahden teknillinen yliopisto LUT”, kertoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Muutos virallistaa Lahden aseman osana uutta korkeakoulukonsernia ja mahdollistaa koulutustason nostamisen Päijät-Hämeessä.

 – Nimenmuutos osoittaa yliopiston halun panostaa Lahteen ja rakentaa kampusta, joka tuo tullessaan uutta elinvoimaa ja raikkautta. Uusi yliopistokaupungin status on koko Päijät-Hämeelle iso mahdollisuus uuteen kasvuun ja myös koulutustason nostoon, opetusministeri sanoo.

 Lahden seudulla korkeasti koulutettujen osuus on matalampi ja peruskoulun varassa olevien osuus on suurempi kuin muussa Suomen suurimmissa kaupungeissa. Väestöstä pelkän peruskoulun varassa on lähes 30 prosenttia ja ylemmän korkeakoulututkinnon tai tohtorintutkinnon suorittaneita on vain noin seisemän prosenttia. Vastaavat luvut esimerkiksi Jyväskylässä ovat 22 ja 12 prosenttia ja Kuopiossa 24 ja 10 prosenttia.

 – Koulutustason nostaminen on Lahdelle ja koko Päijät-Hämeelle viisas tulevaisuusstrategia, sillä sillä on suora yhteys alueen elinvoimaan. Lahden vahva teollisuus tarvitsee osaajia. Tavoitteeksi onkin jo otettu nostaa toisen asteen koulutuksen suorittaneiden osuutta sekä kasvattaa jatko-opiskelupaikkojen houkuttelevuutta ja määrää, sanoo ministeri Grahn-Laasonen.

 – Matala koulutustaso vaikuttaa työmarkkina- ja ammattiasemaan ja tätä kautta myös tulotasoon. Lahdessa suurin työttömien ammattiryhmä on ammattia vailla olevat työttömät. Matala tulo- ja koulutustaso myös periytyy tutkitusti sukupolvelta toiselle. Kierre tulee saada poikki mahdollisimman tehokkaasti, opetusministeri sanoo.

« Takaisin