« Takaisin

Lahtelainen dokumentti voitti kultaa Romanian elokuvafestivaaleilla

Lahtelaisesta lotasta Elsa Vanhalasta kertova "Rintamalotta-dokumenttielokuva" voitti kultaisen mitalin Romaniassa  19-26.8.2016 järjestetyissä World Movie Contest UNICA-filmifestivaaleilla. Festivaaleilla oli 33 maan elokuvia ja avoimessa sarjassa kilpaili lähes 80 elokuvaa. Elokuvan on ohjannut Päijät-Hämeen Elokuvakeskuksen varapuheenjohtaja Keijo Skippari. Tämä oli vasta toinen suomalaisen harraste-elokuvaajan saavuttama voitto, sillä 37 vuotta sitten  Heikki Kalima oli paras Turussa järjestetyissä kilpailuissa.

Helmikuussa 2016 valmistunut Rintamalotta- dokumentti perustuu vuosina 2006-2007, sekä 2011 tehtyihin haastatteluihin, sekä runsaaseen valokuva- ja filmimateriaaliin.

Dokumentissa seurataan Elsa Vanhalan sodan aikaisia vaiheita Neuvostoliiton ja Suomen välillä käydyissä sodissa.  Elsa palveli Uhtuan suunnalla toimineen Jääkärirykmentti 32:n komentopaikalla, missä hän toimi muonituslottana pitkän asemasotavaiheen aikana. Hauskoja kertomuksia sisältävä dokumentti antaa kuvan isänmaallisesta naisesta, joka lähti Talvisotaan vuonna 1939 ja palasi sodasta vasta Lapin sodan jälkeen vuonna 1945. Elsa Vanhala on tullut tunnetuksi myös "Eldankajärven jää-laulun lotta Lunkreenina".

Filmi-ja Videokuvaajien Liitto luovuttaa mitalin ja kunniakirjan Lahden Videokuvaajien jäsenillassa
Kino Iiriksen Tammisalissa 5.9.2016 klo 18.00 alkavassa tilaisuudessa.

Elokuva esitetään Kino Iiriksessä sunnuntaina 11.9.2016 klo 12.00.


Valokuvassa Erkki Tiesmaa ja Elsa Lampi

« Takaisin