« Takaisin

10-vuotiaat lapset juhlistivat itsenäisyyspäivää ja 100-vuotiasta Suomea Säätytalolla


Pääministeri Juha Sipilä otti lapset vastaan luontevasti ja ehti joidenkin kanssa vaihtaa vähän kuulumisiakin. 

09.12.2017   21:36:18

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin • Kuvat: Unto Rönkkönen

Itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2017 kokoontui melkein kuusisataa lasta juhlimaan itsenäistä satavuotiasta Suomea Helsinkiin Säätytalolle. Juhlaan oli kutsuttu kaksi 10-vuotiasta lasta jokaisesta Suomen kunnasta. Paikalla oli pääministeri Juha Sipilä, joka kätteli sitkeästi ja hymyssä suin kaikki tilaisuuteen osallistuneet lapset. Tilaisuuden tunnelma oli mainio, lapset selvästi innoissaan tapahtumasta ja pääministeri luontevasti lasten joukossa. Järjestäjinä toimivat Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lapsiasiavaltuutettu ja valtioneuvoston kanslian Suomi100 -organisaatio.


Iina ja Niklas

Iina Kajuutti ja Niklas Wahlbeck  Karstulan kunnasta olivat saapuneet paikalle bussilla ja matka kesti vaivaiset viisi tuntia. Bussi pysähteli pitkin matkaa keräten mukaan monen paikkakunnan lapsia. Lapset kuljetettiin bussilla suoraan Säätytalon eteen, josta he siirtyivät sisätiloihin. Pääministerin kättelyyn jonottaneiden lasten joukossa vilahti muun muassa kainalosauvat, monia kansallisasuja esim. saamelaisasuja ja härmän häjyn kuosi. Kyseiselle ”häjylle” rohkea pääministeri uskalsi huomauttaa jotakin tyyliin ”ota hattu päästä kätellessä” tai muuta yhtä karua. Asialliset ja tyylikkäät lapset olivat selvästi konservatiivisemmin pukeutuneita kuin seuraavana päivänä pidetyillä presidentin itsenäisyyspäivän pippaloissa kekkuloineet aikuiset.


Lapin lapset toimittajan haastattelussa

Noin 1300 kilometrin päästä saapuneet Utsjoen kunnan lapset Emma Niittyvuopio ja Laura Länsman saapuivat stadin hälinään lentokoneella. Etelän lento sujui kuulemma hyvin. Lennolle piti kuitenkin nousta Ivalosta eikä Utsjoelta. Saameksi opiskelevat Karikasniemen koulun oppilas Emma ja Utsjokisuun koulun Laura kertoivat jäävänsä tilaisuuden jälkeen yöksi Helsinkiin ja palaavansa seuraavana päivänä Finnairilla Lappiin.


Kaikki alkaa olla valmista. Kättely voi kohta alkaa. 

Varsinaiseen ohjelmaan sisältyi ensin pääministerin puhe, MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaan ja perään lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan puheet. Lasten mielestä melkoisen kuiva osa ohjelmasta loppui lyhyeen ja he pääsivät parempaan touhuun. Viihteeksi oli tilattu ”yllätysvieras” Isac Elliot, joka lauloi pari laulua ja häipyi sitten saman tien kiireeseen vedoten. Säätytalo on hulppea historiallinen tila, joka loi hyvät puitteet hienolle juhlalle. Yläkerran yhdessä salissa oli disco hienoine valoineen. Yhdessä salissa oli kaikille avoin tietovisa. Tilaisuuden ruokailu oli myös lapsellisen tasokas. Yläkerran salissa oli mm. hampurilaisia, kuorrutettuja nakkeja, ”fis-änd-shipsiä” ja moninaisia tikkuruokia runsaine limppari- ja mehutarjoiluineen. Henkilökunta ja kokit käyttäytyivät etiketin mukaisesti ja hienostuneesti, kiitos heille siitä. Alakerran salissa oli silkkaa karkkia ja muuta juhlavaa sokerihöttöä tarjolla valtaisa määrä.


Säätytalon sisäparvekkeilla oli mukava katsella yli viidensadan lapsen iloista hyörinää loistokkaan Säätytalon eri tasoilla.


Kiia ja Benjamin

Loimaan kunnan lapset, Kiia Koivisto Asemanseudun koulusta Mellilästä ja Benjamin Asplund Kirkonkylän koulusta Alastarosta olivat saapuneet paikalle junalla. Mukana junailemassa olivat myös Benjaminin äiti ja koulun rehtori. Mutsi ja reksi olivat menneet ”opettajien omaan juhlaan”, kertoivat lapset. Kiia ja Benjamin molemmat harrastavat partiota. Kiia harrastaa myös uintia ja on ollut SM-kisoissakin. Benjamin kertoili kättelyjonotuksen tunnelmista: ”Alussa jonotus meni hitaammin, puolivälissä aikoi sitten nopeutua.” Isac Elliotia lapset eivät mitenkään erityisemmin arkena kuuntele. Kiia kuitenkin totesi Elliotista: ”Olihan se ihan kiva.” Kun kultttuuritoimittaja kysyi, mitä lapset tykkäävät ruuista vastaus oli mitä mainioin: ”Ei tiedä vielä, kun ei olla vielä maistettu, mutta näyttää hyviltä. Mennään seuraavaksi (siis ekaksi! toimittajan huomautus) makeita herkkuja syömään.” Mitä ajattelette Suomen itsenäisyydestä? ”Kiva kun pääsee juhlimaan”, sanoi Benjamin. Entä mitä ajattelette siitä, että Suomi on 100 vuotta? ”Että se (Suomi) on ihan hirveän vanha”, sanoi Kiia, ja Benjamin jatkoi: ”Että se (Suomi) on sotinut paljon että on päässyt itsenäiseksi.” Oletteko käyneet katsomassa Tuntematonta sotilasta? ”Ei, mutta me katotaan se huomenna”, vastasi Benjamin. Mitä tykkäätte juhlista? ”Täällä on paljon julkkiksia. On käytetty (siis valtio) aika paljon rahaa, että on saatu järjestelyt tehtyä. Vaatetukset on kaikilla hienot.” lapset toteavat. Miten teidät valittiin tähän tapahtumaan mukaan? ”Loimaalla arvottiin kaksi koulua mukaan ja niiden koulujen opettajat valitsivat ketä lähetettiin.” Haastattelun lopuksi Kiia lähettää vielä terveisiä Jennille, Henrille ja Vikille myös.

Selfiet oli kova juttu ja pääministeri poseerasi lasten kanssa hymyssä suin. Vaikutti selvästi siltä, että hän on ollut lasten kanssa tekemisissä ennekin.


Oula Rajala lähetti Uutislähteelle oman selfiensä.

Sisääntulo tapahtui juhlallisesti sinisten ja valkoisten ilmapallojen muodostaman kaaren alta.


Oula Rajala kättelemässä pääministeri Juha Sipilää

Haastattelin myös Hollolan kunnan Kalliolan koulun oppilasta Oula Rajalaa. Hänkin saapui paikalle tilausbussilla Suomen tasavallan laskuun. Oula harrastaa partiota, sählyä, ammuntaa ja metsästystä. Mitä ammut? ”Kun minä joskus aikanaan harrastan metsästystä, niin se riippuu siitä, minkä metsästysaika sillon on.” Oula suoritti jo viime kesänä vaativan metsästäjätutkinnon 9-vuotiaana.

Kuinka teillä mukaan lähteneet lapset valittiin? ”Arvottiin koulu, arvottiin luokka ja sitten arvottiin yksi tyttö ja yksi poika”, vastasi Oula. Kommentti juhlista tai saapumisesta? ”Alku meni aika hitaasti. Odotettiin ulkona aika kauan.” Miltä tuntui kätellä pääministeriä? ”Oli se hienoa.” Mitä sanoit pääministerille? ”Sanoin hyvää itsenäisyyspäivää, johon hän vastasi kiitos ja hyvää itsenäisyyspäivää.” Mikä täällä juhlissa on ollut parasta? ”Tietovisa oli aika kiva.” Entä ruuat? ”Ne oli tosi hyviä.” Mikä ruoka oli parasta? ”Nakkisämpylä.” Aiotko mennä armeijaan? ”Kyllä.” Miksi? ”Jotta voi puolustaa Suomea.” Mitä teet juhlan jälkeen? ”Meillä on se kulkue Kauppatorille ja sen jälkeen menen kotiin sillä samalla bussilla. Koko perhe pääsi mukaan Helsinkiin. Tavataan taas tuolla kulkueessa."

Yli viidensadan lapsen kättely sujui puolessa tunnissa


Säätytalo on rakennus Helsingin Kruununhaassa Snellmaninkadulla, vastapäätä Suomen Pankkia. Se rakennettiin alkujaan Suomen säätyvaltiopäivien istuntopaikaksi. Gustaf Nyströmin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1891

« Takaisin