« Takaisin

Lasten hyvinvointia tarkastellaan HUSissa kokonaisvaltaisesti

HUS  03.04.2020

Lasten ja nuorten hyvinvointiin tulee kiinnittää erityistä huomiota koronaviruspandemian aikana. Lapsille turvallinen arki, leikki ja sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä myös poikkeustilanteessa.

Lasten ja nuorten osuus koronavirukseen sairastuneista on matala Suomessa ja maailmanlaajuisesti. Koulujen sulkeminen ja päiväkodissa olevien lasten määrä ovat osaltaan vaikuttaneet todettujen sairastuneiden määrään. Suomessa todettuja tartuntoja lapsilla on alle 100. 

”Lasten koronaviruksen aiheuttamat oireet ovat nykytiedon perusteella usein lieviä. Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni lapsi on saanut tartunnan ja sairastanut taudin vähäoireisena tai kokonaan oireettomana”, sanoo lasten infektiolääkäri Harri Saxén.  

Lasten ja perheiden tulee toimia annettujen ohjeistusten mukaisesti ja välttää ylimääräisiä kontakteja. Tilanteet perheissä vaihtelevat, ja monissa perheissä on riskiryhmään kuuluvia lapsia tai aikuisia. Näissä tilanteissa kannattaa sosiaalisissa kontakteissa noudattaa erityistä varovaisuutta.  

”Lapsille ja nuorille leikki ja sosiaaliset kontaktit ovat tärkeitä ja kokonaan ei lasten kaveritapaamisia kannata kieltää, jos perheenjäsenet ovat terveitä, eikä lähipiirissä ole riskiryhmiin kuuluvia. Lasten ja nuorten ei kuitenkaan suositella oleskelevan isoissa joukoissa.  Riski tartunnan saamiseen ulkona on huomattavasti pienempi kuin sisätiloissa. Perheiden kannattaa suosia yhteisiä ulkoiluhetkiä vaikkapa pyöräillen tai luonnossa liikkuen”, Saxén jatkaa.  

Lasten henkinen hyvinvointi  

Monilla lapsiperheillä on tällä hetkellä haastavaa, kun normaali arki on muuttunut. Perheiden tukiverkostot ovat kaventuneet, kun esimerkiksi isovanhempia ei voi tavata kuten aikaisemmin.  

”Vanhempien, koulujen, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ammattilaisten tukea tarvitaan lasten mielenterveyden tukemiseen. Lapset voivat oireilla monella tavalla muuttuneessa tilanteessa. Lapsilla voi esiintyä tavallista enemmän pelkoja tai ahdistuneisuutta”, sanoo lastenpsykiatrian ylilääkäri Leena Repokari.    

”Olemme erityisen huolestuneita psyykkisesti vaikeasti oireilevista lapsista ja pyrimme erikoissairaanhoidossa antamaan näille perheille kaiken mahdollisen tuen”, Repokari jatkaa. 

HUSin lastenpsykiatriassa suurin osa tapaamisista hoituu etätapaamisina, ja tarpeen mukaan lapsia tavataan vastaanotoilla.  

Vierailijoiden määrää on rajattu lastenosastoilla ja lasten vastaanotoilla

Lapsella saa olla mukana vastaanotoilla, päivystyksessä, leikkaus- ja anestesiaosastolla ja muissa toiminnoissa vain yksi saattaja. Lastenosastoilla voi olla yksi vanhempi kerrallaan paikalla. Sisarukset eivät voi vierailla sairaalassa. Vanhemmat eivät voi tulla osastoille tai vastaanotoille, jos heillä on hengitystieoireita.     

Suurin osa vastaanotoista järjestetään tällä hetkellä etävastaanottoina. Lasten päivystyksissä infektiosairauksia sairastavat potilaat ohjataan eri tilaan kuin muut potilaat.  

« Takaisin