« Takaisin

Lentosäähavaintojärjestelmä uudistettu Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Uusi järjestelmä tuo toimintavarmuutta, mahdollistaa tiedon laajemman jakelun kaikkien kentän toimijoiden kesken ja täyttää ensi vuoden alusta voimaantulevan EU:n lennonvarmistuspalveluiden asetuksen vaatimukset.

Ilmatieteen laitos on uusinut Helsinki-Vantaan lentoasemalla käytettävän lentosäähavaintojärjestelmän. Uusi järjestelmä otettiin operatiiviseen käyttöön tiistaina 18.6.2019 aamuyöllä.

”Käytännössä Helsinki-Vantaalle saatiin nykyaikainen ja entistä toimintavarmempi järjestelmä, joka siten osaltaan vaikuttaa lentoaseman entistä sujuvampaan toimintaan”, toteaa Ilmatieteen laitoksen osalta projektipäällikkönä toiminut Joonas Eklund.

Uudistettu järjestelmäkokonaisuus mahdollistaa myös ketterät ylläpito- ja huoltotoimet, mikä edistää ilmailun turvallisuutta ja kustannustehokkuutta.

Helsinki-Vantaan lentosäähavaintojärjestelmä päivitettiin osana laajempaa Ilmatieteen laitoksen hanketta, jonka myötä lähes kaikkien Suomen lentoasemien lentosäähavaintojärjestelmät ja havaintolaitteet uusitaan. Uudet järjestelmät vastaavat lentoliikenteen tarpeita ajantasaisesta, luotettavasta ja laadukkaasta säähavaintopalvelusta.

Ilmatieteen laitos päivitti Helsinki-Vantaan lentoasemalla aiemmin käytössä olleen Vaisalan lentosäähavainto-ohjelmiston uuteen versioon (Vaisala AviMet®). Järjestelmän päivitykseen kuuluivat myös lennonjohtajien ja havainnontekijöiden käytössä olevat käyttöliittymät sekä lennonjohdon näyttölaitteet. Päivityksellä pyritään ajanmukaistamaan järjestelmä uusien EU-vaatimusten mukaiseksi pitäen kuitenkin järjestelmän toimintalogiikka nykyisen kaltaisena.

Vaisala AviMet®-lentosääjärjestelmä kerää, käsittelee ja visualisoi meteorologista dataa Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ja Maailman ilmatieteen järjestön asettamien standardien mukaisesti. AviMet tuottaa jatkuvasti ajantasaisia raportteja lentokentän sääolosuhteista, mikä auttaa lennonjohtoa, lentäjiä ja muuta lentohenkilökuntaa tekemään tärkeitä päätöksiä.

Käytännön asennustyöt aloitettiin vuonna 2017, ja uusia havaintolaitteita asennettiin operatiivisten laitteiden rinnalle. Järjestelmäpäivitys tehtiin yhteistyössä Vaisalan kanssa, ja käytännön asennuksissa tehtiin tiivistä yhteistyötä ANS Finlandin ja Finavian kanssa. Ilmatieteen laitos ja Vaisala jatkavat yhteistyötä järjestelmän kehittämiseksi myös operatiivisen käyttöönoton jälkeen.

Ilmatieteen laitos

« Takaisin