« Takaisin

Metsähallitus polttaa juhlakasken Padasjoella

Metsähallitus Metsätalous Oy polttaa kasken Vesijaon tutkimusmetsässä Padasjoella maanantaina 18.6.2018. Järjestelyistä vastaavat Metsähallituksen lisäksi Luonnonvarakeskus ja Metsähistorian seura.

Reilu vuosi sitten Padasjoella Virnajärven luoteispuolella kaadettu noin hehtaarin kokoinen huhtakaski sai viime kesänä niin paljon vettä päälleen, että sen polttaminen ei ollut mahdollista. Vuoden viiveestä ei siis ole vahinkoa itse työlle, sillä jo silloin kun kaskenpoltto oli jokavuotinen työlaji, puiden annettiin kuivua maassa parikin vuotta ennen polttamista. Kaski oli tarkoitus polttaa heti kesäkuun alussa, mutta metsäpaloindeksi nousi niin korkeisiin lukemiin, että polttaminen oli mahdotonta.

Kaski on tarkoitus sytyttää maanantaina noin klo 12.00. Säätietojen mukaan tuuliolosuhteet mahdollistavat kaskenpolton. Viime hetken muutoksista tiedotetaan www.metsa.fi/juhlakaski -verkkosivulla. Sivulta löytyy myös lisätietoa ja ajo-ohjeet kaskelle.

Polttamista seuraavat jatkotyöt: tuhkan jäähdyttyä kaskinauriin kylvö. Laurinpäivän seutuvilla on vuorossa rukiin kylvö, rukiin sekaan kylvetään myös männynsiemen. Myöhemmin ohjelmassa on Luonnonvarakeskuksen koealojen merkitseminen ja opastetaulujen laittaminen. Kaskialueen läheisyydessä on hyvänä vertailukohteena komea männikkö: 101-vuotta sitten poltettu Heikinheimon kaski, jota tämänkesäisellä kaskenpoltolla halutaan juhlistaa.

Vesijaon tutkimusmetsässä on mahdollista päästä kokemaan kaskenpolton kuuma savuinen tunnelma, jos luonnonolosuhteet sen sallivat eli kaskenpoltolle on säävaraus.

« Takaisin