« Takaisin

Moni harkitsee nyt talvirenkaiden vaihtoa – muista tarkistaa nämä asiat vaihdon yhteydessä

LähiTapiolan teettämän kyselytutkimuksen mukaan vain noin kolmannes suomalaisista on tarkastanut renkaidensa kunnon viimeisen kolmen kuukauden aikana. Liikenneasiantuntijan mukaan sekä kesä- että talvirenkaiden kunto tulisi tarkastaa useammin kuin renkaidenvaihdon yhteydessä. Renkaista tulee tarkistaa ikä, kuluminen, urasyvyys ja ilmanpaine.

- Lain mukainen talvirengaspakko alkaa 1.12, mutta moni suomalainen miettii lokakuussa ensimmäisten yöpakkasten tullessa talvirenkaiden vaihtamista alle. Päätös kannattaa tehdä sään mukaan. Vaikka talvirengaskausi varsinaisesti alkaa vasta marraskuun alusta, saa renkaat vaihtaa sään mukaan aikaisemminkin, sanoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

- Nastarenkailla ajavat eivät mieluusti vaihda vielä nastoja alle, sillä voi olla, että keli on eteläisessä Suomessa sula koko marras- ja joulukuun. Kitkarenkaat voi sen sijaan hyvin vaihtaa ”liian aikaisin alle”. Niistä on vähemmän meluhaittaa, eivätkä ne kuluta nastarenkaiden tavoin tien pintaa. Nastarenkaat ovat äänekkäämmät sulalla kelillä ja kuluttavat teitä aiheuttaen katupölyä.

Viikonlopuksi koko maahan luvatut pakkaset ja lumisateet saavat suomalaiset renkaanvaihtajat liikkeelle. Siksi monessa rengasliikkeessä ja huoltamossa on nyt kiire. Nyt kannattaa tarkistaa, että omat renkaat ovat riittävän uudet eivätkä liian kuluneet. Niemisen mukaan moni tarkastaa auton renkaiden kunnon nimenomaan keväisin ja syksyisin renkaiden vaihdon yhteydessä.

- Sopiva ajankohta kuntotarkastukselle on hyvissä ajoin ennen renkaanvaihtoa sekä lisäksi muutaman kerran vuodessa. Laki määrittää henkilö- ja pakettiauton talvirenkaiden minimiurasyvyydeksi 3,0 mm. Asiantuntijoiden mukaan urasyvyyden tulisi kuitenkin olla vähintään 4–5 mm, koska etenkin sadekelillä tätä matalampi urasyvyys voi olla turvallisuusriski.

Klassinen kolikkotesti mittaa urasyvyyden

Renkaiden urasyvyyden voi mitata klassisella kolikkotestillä. Kuluneisuus tulee mitata renkaan keskeltä pääurien kohdalta ja siihen apuvälineeksi sopii Niemisen mukaan kahden euron kolikko.

- Kolikon hopean värinen reunus on n. 4 mm levyinen. Jos kolikon reunus uppoaa kokonaan renkaan uraan, tiedät että urasyvyys on yli 4 mm ja rengas on vielä kelvollinen arkiliikenteeseen. Tarkempaan mittaustulokseen tarvitset urasyvyystulkkia, jossa on millimetriasteikko.

Nastarenkaista kannattaa renkaanvaihdon yhteydessä tarkistaa, että nastat ovat tasaisesti kiinni. Jos nastoja on irronnut paljon, heikkenevät renkaan ominaisuudet huomattavasti.

Myös renkaan iällä on väliä

Toinen jälkitarkastus, joka on hyvä tehdä myös säännöllisesti, on ilmanpaineiden mittaus rengaspainemittarin avulla.

- Huolellinen kuljettaja tarkistaa rengaspaineet kuukauden välein. Jos renkaat ovat uudet, riittää yleensä parin kuukauden välein. Lämpötilan sahaaminen edestakaisin vaikuttaa siihen, että rengaspaineet eivät pysy täysin siinä, mihin ne on vaihdon yhteydessä asetettu.

Niemisen mukaan moni laittaa varmuuden vuoksi 0,2 baria ylipainetta suositukseen verrattuna. Tämä nyrkkisääntö toimii useimmissa autoissa hyvin, koska pieni ylipaine ei ole vaarallista. Alipaine sen sijaan lisää kitkaa, renkaan kuumenemista ajossa ja renkaan kulumista. Nieminen peräänkuuluttaa huolellisuutta kuntotarkastuksen tekemisessä.

- Pelkkä vilkaisu on aika epäluotettava eikä se välttämättä anna totuudenmukaista kuvaa renkaiden kunnosta. Ilmanpaineen ja kuluneisuuden lisäksi kannattaa tarkastaa myös renkaan ikä. Jos se lähentelee kesärenkaissa 10 vuotta, eivät ne enää vastaa ominaisuuksiltaan uudempia renkaita. Talvirenkaissa viisi vuotta alkaa olla jo ikä, jolloin kannattaa säännöllisen ajajan harkita renkaiden vaihtoa. Vanhan renkaan jarrutusmatka voi olla huomattavasti uutta pidempi.

LähiTapiolan teettämän Arjen Katsaus -kyselytutkimuksen mukaan yli puolet (58 %) suomalaisista ajaa korkeintaan kaksi vuotta vanhoilla talvirenkailla. Toisaalta viidennes suomalaisista ei muista tai osaa sanoa, kuinka kauan nykyiset talvirenkaat ovat olleet käytössä. 

- Jos ei osaa sanoa, kuinka vanhat renkaat ovat, kannattaa ne tarkistaa. Renkaan kyljestä löytyy merkintä, jossa valmistuskuukausi ja valmistusvuosi.


2909 – Rengas on valmistettu viikolla 29 vuonna 2009 ja on noin 9 vuotta vanha. Nieminen suosittelee suhtautumaan kriittisesti tämän ikäiseen renkaaseen.

- Samalla kannattaa tarkistaa ilmanpaineet ja renkaiden urasyvyys. Yli 60 prosenttia suomalaisista ei ole tarkistanut näitä viimeisen kolmen kuukauden aikana. Se kertoo kyllä jonkinlaisesta välinpitämättömyydestä. Viimeistään renkaiden vaihdon yhteydessä urasyvyys ja ilmanpaineet on syytä tarkistaa.

Tulokset selvisivät LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1 043 suomalaista syys-lokakuussa. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

Autoilijan tarkastuslista – tee nämä säännöllisesti

1. Seuraa renkaan kulumista. Kuluuko rengas tasaisesti koko kulutuspinnasta vai kuluuko se enemmän vain toisesta reunasta? Onko nastoja irronnut? Säädätä tarvittaessa pyörien asentokulmat oikeaksi autokorjaamolla.

2. Tarkasta ilmanpaine säännöllisesti vähintään parin kuukauden välein rengaspainemittarilla.

3. Tiedätkö renkaittesi iän? Renkaan valmistusvuoden ja kuukauden voi lukea renkaan kyljestä. Jos kesärenkaan ikä lähentelee 10 vuotta, ne tuskin ovat enää turvalliset jokapäiväiseen liikkumiseen. Säännöllisesti ajetuilla talvirenkailla ajo-ominaisuudet alkavat heikentyä jo viiden vuoden iässä.

4. Ovatko renkaittesi urat tarpeeksi syvät? Tee kolikkotesti laittamalla kahden euron kolikko pystyyn renkaan keskelle pääurien kohdalle. Jos kolikon reunus uppoaa kokonaan renkaan uraan, on urasyvyys yli neljä millimetriä ja rengas kelvollinen arkiliikenteeseen.

5. Muista pulttien jälkikiristys renkaiden vaihtoa seuraavien ensimmäisten ajomatkojen jälkeen.

« Takaisin