« Takaisin

Perhoskevät on alkanut poikkeusajasta huolimatta


Kuva: Antti Salovaara

Luonto-Liitto. 04.04.2020

Kuluneen Kevätseuranta -viikonlopun 28.- 29.3. aikana saimme runsaasti uusia havaintoja jo aiemmin nähdyistä lajeista sekä paljon ensihavaintoja. Kevät tuntuu lähteneen hyvin liikkeelle!

“Poikkeustilanteessa ihmiset ovat hakeneet hyvää mieltä ja virkistystä lähiluonnosta. Kevättä on seurattu aktiivisesti. Kenties luontoa arvostetaan tulevaisuudessa entistä enemmän, kun sen tärkeys on nyt huomattu aivan uusin silmin”, kertoo Malva Green Luonto-Liitosta.

Viikonlopun aikana keväisten havaintojen määrä kasvoi melkein räjähdysmäisesti - niitä kertyi niin kasveista, linnuista, hyönteisistä kuin matelijoistakin. Kasveista nähtiin leskenlehtiä, sinivuokkoja ja jopa valkovuokkoja. Erityisesti sinivuokkojen havainnointi lisääntyi huomattavasti. Ne lähtevätkin kasvamaan ja kukkimaan hanakasti heti saatuaan riittävästi lämpöä ja valoa. Sinivuokot ovatkin hivuttautuneet jo Kuopion korkeudelle asti.

Linnuista bongattiin perinteisen laulujoutsenen lisäksi suuri määrä kottaraisia, kurkia, naurulokkeja, peippoja, töyhtöhyyppiä, kiuruja ja punakylkirastaita. Myös joitakin västäräkkejä oli päästy näkemään aina Ikaalisissa asti. Ensihavaintoja tuli myös tuulihaukasta.

Näyttää siltä, että myös tämän vuoden perhoskevät on saanut viikonlopun aikana reippaan alun. Havaintoja on tehty runsaasti jo aiemminkin nähdyistä sitruuna- ja nokkosperhosista, sekä vuoden uusina tulokkaina neito- ja koivutyttöperhosista. Ne ovat levittäytyneet vauhdilla yhä pohjoisemmaksi. Muita hyönteishavaintoja tuli seitsenpistepirkoista, kekomuurahaisista ja sääskistä. Myös ensimmäisten kimalaisten nähtiin pörräilevän aurinkoisessa kevätsäässä.

Matelijoista sisiliskoja on nähty muutama. Mainitsemisen arvoista on myös se, että kyy ja rantakäärme ovat niin sanotusti sensitiivisiä lajeja ja vaikka niistä on jo tehty havaintoja, ei niitä voida laittaa julkisiksi Lajitietokeskuksen sääntöjen mukaisesti.

Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 11.-12.4. Vaikka huhtikuun alku näyttää olevan koko maassa hiukan tavanomaista viileämpi, antaa pitkän ajan ennuste kuitenkin toivoa mukavan lämpöisistä kevätpäivistä loppukuulle. Mielenkiintoista nähdä miten kevään eteneminen nopeutuu lämpenemisen myötä.

Olemme erityisen kiinnostuneita havainnoista, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina, koska ne auttavat muodostamaan kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Havaintoja voi kuitenkin antaa koska vain ja aina kun jotain uutta tulee vastaan. Tulevasta viikonlopusta eteenpäin kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu 6. - 7.6. saakka. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Kaikki havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Lisäksi lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta-kortti, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia. Lasten tulostettavat kortit voi lähettää osoitteeseen: 
Luonto-Liitto, Itälahdenkatu 22 B (3. krs.), 00210 Helsinki.

Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #kevätseuranta ja @kevatseuranta

Luonnossa saa onneksi edelleen liikkua ja on epätodennäköistä, että ulkona voisi saada koronavirustartunnan, kun pitää riittävän etäisyyden muihin liikkujiin. On myös suositeltavaa mennä sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole ruuhkaa ja välttää suosituimpia ulkoilukohteita eväs- ja tulentekopaikkoineen.

« Takaisin