« Takaisin

Pohjoissavolainen ruokakulttuuri kurkottaa Eurooppaan


Niina Vänttinen/King's Crown

Timo Mansikka-aho

European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain enintään kolmelle eurooppalaiselle alueelle. Vuonna 2020 titteliä kantaa vain ja ainoastaan Kuopion seutu.

– Luvassa on täysi kattaus pohjoissavolaisen ruokakulttuurin parhaita paloja, kuvailee hanketta koordinoiva TKI-asiantuntija Henna Lehikoinen Savonia-ammattikorkeakoulusta. 

– Paikallisia herkkuja esittelevää, vuosina 2020-21 käynnissä olevaa ohjelmatarjontaa suunnitellaan parasta aikaa. Yhteistyössä ovat Savonian lisäksi mukana ProAgria Pohjois-Savo, SavoGrow Oy, Kuopion kaupunki sekä jo nelisenkymmentä paikallista yritystä.

ERG-raadin arviointikäynti Kuopiossa vakuutti nopeasti. "Tästä helmestä täytyy kertoa muillekin" oli ollut spontaani reaktio. Ihastumisen takana oli kuitenkin useiden vuosien määrätietoinen työ.

– Savonia, ProAgria ja Kuopion kaupunki lähtivät hakemaan ERG-tunnustusta jo vuonna 2017, kertoo Savonian tutkimus- ja kehityspäällikkö Antti Iire

– Olimme todenneet, että alueen noin 650 MEUR arvoisesta matkailun vuositulosta 90 prosenttia tuli Suomesta – kasvua oli lähdettävä hakemaan ulkomailta, kansainvälisiä turisteja puhuttelevilla toimenpiteillä.

ERG onkin Iiren mukaan ennen kaikkea iso aluekehityshanke, jolla kansainvälinen kiinnostus saadaan hetkeksi kohdistettua Pohjois-Savoon. Mahdollisuuksien tehokas hyödyntäminen edellyttää hyvää yhteistyötä ja tasokasta esilläoloa oikeissa kanavissa. Autenttinen yhteys paikalliseen kulttuuriin on, myös kaiken jo mielestään nähneelle euroturistille, Pohjois-Savossa jotain ainutlaatuista.

– Kuopion seutu pystyy tarjoamaan kokonaisvaltaisia gastronomisia elämyksiä vaativimpaankin makuun, vastuullisuutta unohtamatta, Henna Lehikoinen painottaa. 

– Marjojen ja sienten hakeminen luonnosta ja vaikkapa ruisleivän tekemiseen osallistuminen ovat hyviä esimerkkejä asioista, joita suomalaiset pitävät itsestään selvinä, mutta jotka ovat hämmästelyn kohteita ja korkean tason eksotiikkaa monelle muulle.

« Takaisin