« Takaisin

Suomalainen saunakulttuuri pääsi vihdoin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Nyt se vihdoin tapahtui. Saunominen valittu ensimmäisenä suomalaisena perinteenä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Asiaa on koitettu saada läpi jo vuosia ja vallinnut kielteisyys on syönyt henkisesti suomalaisia saunan ystäviä. Tarina on kohtuullisen pitkä. Nyt onnistuneeseen lopputulokseen päässyt Saunominen Unescoon-hanke oli siis saanut alkunsa jo vuosia sitten. Katalyyttinä oli suomalaisten sauna-aktiivien innostuksesta saada saunominen osaksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälistä luetteloa. 

Suomalainen sauna totisesti ansaitsee paikkansa Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön kansainvälisessä luettelossa. Saunominen Unescoon -hankkeen tavoitteena oli ollut vaalia saunaperinteen jatkuvuutta, vahvistaa saunakulttuurin elinvoimaa ja nostaa esiin suomalaisen saunakulttuurin merkityksellisyyttä. Toivokaamme, että hanke jatkuu vahvana edelleen.

Onnenpäivä

Voimme olla onnellisia tänään, sillä Unesco (Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö) on päättänyt lisätä saunomisen Suomesta ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa. Saunominen on ensimmäinen Suomesta tähän luetteloon otettu perinne.

Suomi allekirjoitti Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisen sisältävän yleissopimuksen jo lähes kahdeksan vuotta sitten, eli vuonna 2013. Suomalaisen saunan ja saunakulttuurin kannalta sopimus on erittäin merkittävä. Sopimuksella edistetään aineettoman kulttuuriperinnön suojelua ja tehdään ihmisten, yhteisöjen tai ryhmien erilaisia kulttuuriperinteitä näkyväksi. Saunakulttuuria Suomessa suojelevat paikalliset saunayhteisöt, joista tärkeimpänä tietysti Suomen Saunaseura. Työn tuoksi  on perustettu myös Saunarinki-niminen saunatoimijoista koostuva verkosto, jonka toimintaan ovat tervetulleita kaikki saunayhteisöt eri puolilta Suomea. 

Maailman saunojien mekka sijaitsee Helsingissä

Suomessa on maailman saunomisen absoluuttinen keskipiste. Se sijaitsee fyysisesti Helsingin Lauttasaaren rannalla, jossa on Suomen Saunaseuran päämaja. Sieltä käsin näitä äärimmäisen tärkeitä saunapäätöksiä usein käytännössä tehdään. Toki sujuva ja hyvähenkinen vahva yhteistyö ympäri Suomen eri saunakulttuuria edistävien tahojen kanssa on se varsinainen tärkein suomalaisen saunomisen egregoreen rakentaja. 

Suomen Saunaseura kertoo asiasta tuoreessa tiedotuskirjeessään seuraavaa: ”Suomen Saunaseura on toiminut hankkeessa aktiivisesti lähtien saunomisen saamisesta Elävän perinnön wikiluetteloon ja Unesco-hakemuksen laatimiseen. Saunaseura on koonnut suomalaiset saunatoimijat yhteen suomalaisen sauna-aatteen ja suomalaisen saunakulttuurin edistämiseksi. Pääsy osaksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloa on osoitus suomalaisen saunakulttuurin elinvoimaisuudesta, mutta myös suomalaisen saunayhteisön voimasta saada aikaan merkittäviä ponnistuksia yhdessä. Mukana Unesco-hankkeen toteuttamisessa on ollut yli 25 saunatoimijaa eri puolilta Suomea.”

Saunaseuran tiedotuskirje sisältää ihailtavan positiivista suomalaishenkistä asennetta ja kirkasta kiitollisuutta suomalaiselle saunalle saavutetusta arvostuksesta: ”Unescon luetteloon pääsy turvaa osaltaan tämän meille niin rakkaan paikan säilymisen maailman muutoksissa ja antaa koko maailmalle mahdollisuuden tutustua suomalaiseen saunakulttuuriin. Eikä saunan osuutta Suomen paikkaan maailman onnellisimpana maana tule myöskään väheksyä.”

Sauna kuuluu myös suomalaiseen jouluun

Toivotan tämän artikkelin lopuksi kaikille suomalaisille saunan ystäville Rauhallista joulua, ja makoisia lomalöylyjä. Lisäksi toivotan nautinnollisia hetkiä kaikille niille hedonisteille, jotka saunan parhaana kaverina ymmärtävät jääkylmän veden tuottaman nautinnon päälle; olkoon avantonne vesi hyytävän kylmää ja saunalle tulisen kuuma!

https://ich.unesco.org/en/lists

Sauna Unescoon-hankkeessa mukana ovat olleet seuraavat tahot:

Suomen Saunaseura, Alisniemen sauna, Nokia, Helsinginniemen Heitto ry, Hyvinkään Löylynlyömät, Imatran Talviuimarit ry, Jyvässeudun Perinnesaunojat ry, Jäämeren uimarit / Sallan Latu ja Polku ry, Kansainvälinen Saunaliitto (ISA), Kansainvälinen Savusaunaklubi ry, Lauhanvuoren perinne ry, Löylyveljet ry, Oulun Rantasaunaseura ry, Paimion Saunaryhmä, Pispalan saunayhdistys ry – Rajaportin Sauna, Polarin Saunakerho ry,  Polyteknikkojen Saunaseura ry, Saimaan Saunaseura ry, Sauna Arla perinneyhdistys ry, Sauna from Finland ry, Saunahermannin Ystävät ry, Saunamestari Kilta ry, Saunaseura Kipakka ry, Saunaseura Kuuma ry, Saunaseura Löylynlyöjät ry, Saunaseura SaunaMafia ry, Saunaseura Vastaisku ry, Siirrettävien saunojen kokoontumisajot ry, Sompasaunaseura ry, Suomen Kupparit ja Saunaterapeutit ry, Suomen Saunakulttuuri ry, Suomen Saunaseura ry, Taivaannaula ry, Teuvan Saunaparaati Saunanturvajoukot, Yläkaupungin Saunaseura, Elämysten ja Ystävyyden kartano, Forum Hoitosauna, Herrankukkaro Oy, Lappeenrannan kaupunki, Saunat.co, Saunat.fi, Saunaterapia.com, Saunologia.fi, Sisu savusauna, Tampereen talviuimarit, Kaupinojan sauna, Travellamo ja Villa Furuvik.

« Takaisin