« Takaisin

Suomalaiset seurasivat läheltä Moskovan lentoturmaa

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Suomalaiset lentomatkustajat seurasivat hyvin läheltä Moskovan lentokentällä palavaa lentokonetta ja siihen liittyvää onnettomuutta. Onnettomuuskoneen tulon aikaan heti seuraavana oli nousuvuorossa Helsinkiin suuntaava Aeroflotin kone, jonka lähtö myöhästyi vain hiukan rajusta onnettomuudesta huolimatta.  

Suomalaiset näkivät käytännössä tylyn onnettomuusepisodin, kuinka kone teki äkkijarrutuksen ja että kone oli ilmiliekeissä jo siinä vaiheessa. Sakean savun keskeltä he eivät pystyneet edes erottaman, minkä yhtiön lentokone oli kyseessä. Nyt se toki on tiedossa. Ainakin 13 ihmistä on kuollut ja useita loukkaantunut venäläisen Aeroflot-lentoyhtiön matkustajakoneen hätälaskussa Moskovan Sheremetjevon lentokentälle, uutisoivat venäläiset uutistoimistot.

Suomalainen tunnettu bassotaitelija Henrica Fagerlund oli palaamassa Moskovasta tankotanssin maailmanmestaruuskilpailuista (World Championship (Moscow) “Polygon World 2019”), kun hän joutui silminnäkijäksi onnettomuudelle: ”Kapteeni teki sellasen kässärikäännöstyyppisen jarrutuksen. Oli melkoisen näköinen, ilmiliekeissä. Kuin leffassa. Ihmiset pääsi ulos välittömästi kun kone pysähtyi. Palokunta oli paikalla minuutissa. Nyt ne tossa jo melkein sai kerosiinin sammumaan, siihen menikin paljon pidempi aika. Se oli valmiiksi liekeissä kun tuli tästä ohi. Hienoa ammattimaista toimintaa henkilökunnalta! Siinä olikin ukkonen kun tulin kentälle.

Tapaus on traaginen ja samalla se osoittaa, kuinka ristiriitaisia johtopäätöksiä silminnäkijätkin voivat tilanteessa tehdä. Nyt tiedetään, että lentäjien ilmoituksen mukaan onnettomuus johtui salamaniskusta. Kone oli tyypiltään Suhoi Superjet. Venäläisen Aeroflot-yhtiön lentokone oli syttynyt tuleen laskeutuessaan Sheremetjevon lentokentälle Moskovassa. Kone oli noussut lennolle kohti Murmanskia, kun se joutui palaamaan takaisin ja tekemään hätälaskun. Esim. Twitterissä on nähtävissä videoita, joista voi nähdä koneen olevan ilmiliekeissä jo laskeutuessaan. 

Katso video onnettomuuskentältä

 

« Takaisin