« Takaisin

Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin


Repatriaatioon osallistuneiden yhteistyötahojen edustajat tapaamassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia Washingtonissa torstaina 17.9.2020. Kuva: White House.

Kansallismuseo 18.09.2020

Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila on tavannut torstaina 17.9.2020 Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Valkoisessa talossa Washingtonissa. Tapaaminen liittyi matkaan, jonka aikana Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelmasta luovutettiin Yhdysvaltain alkuperäiskansojen edustajille takaisin esivanhempien jäänteet ja hautaesineet. Tapaamisessa oli läsnä repatriaation toteutukseen osallistuneiden osapuolten edustajia, Suomesta Elina Anttila sekä uusi Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala

Kulttuuri ja kulttuuriperintökysymykset ovat osa kansainvälistä politiikkaa, vaikka aiheet eivät usein näy poliittisen uutisoinnin yhteydessä. Suomen kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila sanoo: ”On erityistä ja tärkeää, että kulttuurisiin oikeuksiin liittyvät kysymykset tunnistetaan korkeimmalla poliittisella tasolla. Suomen kansallismuseon ja Yhdysvaltain alkuperäiskansojen välinen repatriaatio oli kansainvälisesti ainutlaatuinen prosessi ja tapahtuma, joka ei olisi toteutunut ilman molempien maiden viranomaisten ja hallinnon tukea. Alkuperäiskansojen oikeuksien eteen on tehtävä vielä paljon työtä. Olen hyvin iloinen, että lopuksi myös tapaaminen presidentti Trumpin kanssa onnistui, ja tapaaminen toi huomiota tälle työlle.” 

Nyt tapahtunut 20 ihmisjäänteen ja 28 hautaesineen palautus kunnioittaa YK:n vuoden 2007 julistusta alkuperäiskansojen oikeuksista vainajiensa kotiuttamiseen. Nelivuotisen prosessin päätteeksi alkuperäiskansoja edustaneet neljä heimoa ovat lauantaina 12.9.2020 haudanneet esivanhempansa takaisin Mesa Verden kansallispuiston alueelle.

Uutislähde 17.9.

https://www.uutislahde.fi/uutiset/-suomen-kansallismuseo-luovutti-yli-sata-vuotta-kokoelmissaan-olleet-pueblo-intiaanien-esivanhempien-jaanteet-uudelleenhaudattaviksi-mesa-verdeen-coloradoon

« Takaisin