« Takaisin

Suomen tarina -näyttely avautuu yleisölle Kansallismuseossa 6.12.2017

Suomen tarina -näyttely avautuu yleisölle Kansallismuseossa 6.12.2017. Näyttely on Kansallismuseon Suomi 100 -juhlavuoden päänäyttely ja osa vaiheittain uudistuvaa perusnäyttelyä. 

Näyttely kertoo Suomen historiasta 1900-luvun alusta nykyaikaan. Näkökulmina kohtaavat valtion historia ja yksittäisten ihmisten henkilökohtaiset kokemukset historiamme käännekohdissa. Suomen lähimenneisyys on sekä valojen ja varjojen vuorottelua että iloa ja ylpeyttä yhteisistä onnistumisista. Itsenäistymiseen, sotiin, rakennemuutokseen ja lamaan liittyviä haavoja käsitellään näyttelyssä rinnan riemukkaampien teemojen kanssa, sillä sadassa vuodessa Suomesta on kasvanut demokratian, tasa-arvon ja hyvinvoinnin maa. 

Huolella valitut esineet pitävät otteessaan. Kaatuneen punasotilaan saappaat, ensimmäisten vaalien uurna, tavallisten ihmisten toisessa maailmansodassa valtiolle lahjoittamat kultaesineet sekä Karjalasta evakkona lähteneen pikku-Elvin kukkopilli ja matkalaukku tuovat historian tähän hetkeen. Esillä on yhteensä noin 170 esinettä Kansallismuseon kokoelmista. Museon kokoelmia täydentävät C. G. E. Mannerheimin tuntolaatta Mannerheim-museosta, nyrkkeilijä Olli Mäen nyrkkeilyhanskat ja olympiasoihtu Urheilumuseosta ja Mika Waltarin kirjoituskone kirjailijan perikunnalta. 

Näyttelyn sisältöä on viitoittanut museon järjestämien viiteryhmäkeskustelujen anti. Keskusteluihin osallistui eri ammattialojen edustajia, uussuomalaisia, nuoria ja opiskelijoita. Valikoituneiden teemojen pohjalta Helsingin yliopiston poliittisen historian laitoksen tutkijat Hanna Kuusi, Jukka Kortti, Antti Häkkinen, Sakari Heikkinen, Aappo Kähönen ja Kimmo Rentola kirjoittivat näyttelyä taustoittavat ytimekkäät artikkelit. Oulun yliopiston professori Veli-Pekka Lehtola täydensi käsikirjoitusta saamelaisten historian osalta. 

Viiteryhmäkeskusteluissa nousivat esiin myös ajatukset vahvemmasta tarinankerronnasta, vuorovaikutteisuudesta ja elämyksellisyydestä. Suomen tarina -näyttely pyrkii vastaamaan näihin toiveisiin, ja ensimmäistä kertaa Kansallismuseon näyttelytyöryhmää täydensivät elokuva-alan ja dramatisoinnin ammattilaiset: elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen, kirjailija ja näyttelijä Kaarina Hazard sekä lavastaja Kari Kankaanpää. Historioitsija, dosentti Teemu Keskisarja on näyttelyn pääkäsikirjoittaja. 

Työryhmä on muovannut taustakäsikirjoituksen pohjalta vahvasti tarinallisen ja visuaalisesti näyttävän näyttelykokonaisuuden, jossa digitaaliset toteutukset jatkavat siitä, mitä esinein, kuvin ja sanoin ei voida kertoa. Juho Kuosmasen ohjaamat videot, Matti Niinimäen toteuttamat digitaaliset ratkaisut ja kuvittaja Elina Warstan oivaltavat kuvitukset ovat kiinteä osa näyttelykokemusta. Äänimaailman on tehnyt Viljami Lehtonen ja Aki Päivärinne, valaistussuunnittelun Jenni Pystynen.  

Näyttelyyn liittyy ääniopastus ja taustakäsikirjoitukseen pohjautuva näyttelyjulkaisu Esseitä itsenäisen Suomen tarinasta. Näyttelyjulkaisu on myynnissä Kansallismuseon museokaupassa, hinta 5 euroa.

« Takaisin