« Takaisin

Uudenmaan valinnanvapauspilotille 50 miljoonaa euroa

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt Uudenmaan valinnanvapauspilotille 50 miljoonaan euroa sote-keskuksen, suunhoidon ja asiakassetelin pilotointiin. Uudenmaan valinnanvapauspilotti on Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän ja Helsingin sosiaali- ja terveystoimen käynnistämä hanke. Mukana ovat kaikki Uudenmaan kunnat, lukuun ottamatta Pukkilaa ja Myrskylää, sekä HUS ja Eteva.

- Erittäin hienoa, että saimme koko Uudellemaalle noin suuren summan pilotointiin käytettäväksi. Se mahdollistaa meille muutoksen tekemisen hallitusti todella isolla väestöpohjalla ja käytännön ratkaisujen löytämiseen moniin valinnanvapauden vielä avoimiin kysymyksiin, toteaa Keski-Uudenmaan sote –kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

- Valinnanvapauspilottiin myönnetty merkittävä rahoitus on osoitus Uudenmaan maakunnan keskeisestä roolista koko maan kannalta. Valinnanvapauspilotit ovat loistava mahdollisuus oppimiselle kaikille meille. Yhteinen rahoitushakemus on jo tiivistänyt Uudenmaan sote-ammattilaisten yhteistyötä ja tarjoaa hyvän mahdollisuuden hallittuun valmistautumiseen, jos eduskunta hyväksyy maakunta- ja sote –uudistukseen liittyvän lainsäädännön, kertoo Helsingin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen.  

Uudellamaalla valinnanvapauspiloteista kokeillaan kolmea. Sote-keskuspilotissa maakunnan asukas voi valita sosiaali- ja terveyskeskuksen, josta hän saa mm. hoitajan ja lääkärin palveluita sekä sosiaalipalveluihin liittyvää neuvontaa ja ohjausta. Suunhoidon pilotissa maakunnan asukas voi valita hammashoitolan, josta hän saa suun ja hampaiden hoitoa. Asiakasseteli-pilotissa maakunnan asukas voi saada asiakassetelillä muun muassa sosiaalista kuntoutusta, kotipalvelua, asumispalveluja, vammaisten henkilöiden työtoimintaa sekä hammasproteettista hoitoa.

Mikä pilotti?

Valinnanvapauspilottihankkeet ovat sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimia. Pilottien tarkoitus on tukea valinnanvapauslain toimeenpanoa osana sote-uudistusta. Pilottien avulla saadaan tärkeää tietoa valinnanvapausmallin toimivuudesta. Pilottien kokonaisrahoitus on 200 miljoonaa euroa, josta ensimmäinen osa jaettiin nyt ja toinen osa syksyllä 2018. Pilotin toteutuminen edellyttää, että valinnanvapauslaki hyväksytään.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä

« Takaisin