« Takaisin

Väkivaltainen ryöstö Helsingin Rautatieasemalla

Tänään tiistaina 8.1. klo 16.30 tienoilla tapahtui lapseen kohdistunut ryöstö päärautatieasemalla ruuhka-aikaan. Ryöstön uhriksi joutunut poika käveli rautatieaseman ulkopuolella Elielin aukealla kohti junia, kun hänen takaansa tuli kaksi aasialaistaustaista, mutta hyvin suomea puhuvaa nuorta miestä, jotka ottivat väkivaltaisen kaulailuotteen pojasta, pakottivat hänet väkivallalla uhaten keskellä Helsingin päärautatieasemaa sijaitsevien pankkiautomaattien luo ja saivat pelokkaan pojan nostamaan rahaa tililtään.

Rahat saatuaan ryöstäjät lähtivät juoksemaan karkuun junaraiteille päin. Poika huusi isoon ääneen, että ”ryöstö, tuo oranssihupparinen ryösti minut, pysäyttäkää hänet”, mutta kukaan aikuinen ei puuttunut asiaan, vaikka paikka oli ruuhkan vuoksi tulvillaan ihmisiä. Onneksi poika ei vahingoittunut fyysisesti ryöstössä, mutta psyykkisiä traumojahan väkivaltainen ryöstö tietysti aiheutti.

Poika soitti heti ryöstön jälkeen hätäkeskukseen, joka kirjasi tapahtuman tiedot ylös. Poika kertoi, että ryöstötilanteen aikana ei näkynyt yhtään vartijaa tai poliisia, joilta olisi uskaltanut huutaa apua. Asemalla on runsaasti kameroita, joten jäämme nyt mielenkiinnolla seuraamaan saadaanko nämä lapsia ryöstelevät heput kiinni. Ainakin asia on virkavallan tiedossa.

Varmuuden vuoksi laitamme tähän ryöstäjien tuntomerkit:

Vanhempi ryöstäjä oli noin 19-21 -vuotias. Noin 170 cm. Normaali kehonrakenne. Etnisesti aasialainen tai puoliksi suomalainen. Hänellä oli tummanruskeat ns. ananaskampaustyyliset hiukset, huonokuntoinen finninen iho ja ruskeat silmät. Päällä epäsiisti harmaa takki.

Nuorempi ryöstäjä oli noin 17-vuotias, naamasta nuoren näköinen. Noin 185-190cm. Ruskeat silmät ja tummanruskea tukka. Normaali kehonrakenne. Etnisesti aasialainen tai puoliksi suomalainen. Ryöstäjällä oli päällään oranssi huppari ja huppu päässä. Hupparin päällä oli harmaa tai musta talvitakki. Myös hänellä oli huonokuntoinen ja finninen iho naamassa.

Mahdollisista havainnoista kannattaa ilmoittaa poliisille.

Runsaasti palautetta pääkaupungin ongelmasta

Uutislähde jo pidempään seuranneet Helsingin keskustan pahentunutta turvallisuustilannetta. Taustatietoa varten on kerätty tietoa poliisilta, lastensuojelusta, nuorisoasiainkeskukselta, Helsingin kouluilta, vartijoilta  ja suoraan helsinkiläisiltä nuorilta. Helsinkiläisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuu enenevässä määrin esim. ryöstetyksi tulemisen uhkaa.

Kaisaniemen puistossa huumeita on avoimesti myyty jo vuosia. Kampissakin myydään nykyään melko avoimesti huumeita myös lapsille, ja kauppiaat ovat isolta osin muuta kuin kantaväestöä. Pahentunut tilanne on saanut jatkua jo yli vuoden. 

Tilanne on tyly. Viimeisen vuoden aikana Narikkatorilla ja Kampissa on tapahtunut useita lasten ja nuorten pahoinpitelyjä ja ryöstöjä, joissa tekijöinä on ollut mm. ”räppärinuoria”. Julkisella paikalla ryöstetyksi tulleet lapset eivät ole tietojemme mukaan aina uskaltaneet tehdä rikosilmoitusta tapahtuneesta ja jopa nuorten vanhemmat ovat väistäneet rikosilmoituksen teon. Nuorisoporukat ja lapsia raukkamaisesti ryöstävät tyypit ovat mm. tehneet jonkin sortin ”räpvideoita”, joissa räppäävät siitä, kuinka ryöstävät ihmisiä.

Helsingin päärautatieaseman ja Asematunnelin alueella tapahtuu käytännössä lähes päivittäin lapsiinkin kohdistuneita ryöstöjä. Jokainen täysiälyinen pystyy itsekin havaitsemaan tunnelin läpi kulkiessaan, että siellä tehdään melko avointa huumekauppaa. 

Saamiemme tietojen mukaan jotkut ryöstäjistä ovat poliisin tiedossa, koska ovat joutuneet tunnistetuiksi sosiaalisen median ja valvontakameroiden kautta. Joidenkin mielestä on epäselvää, miksi poliisi ei ota lapsilta mm. rahaa ja puhelimia vieneitä varkaita kiinni ja liittyykö se poliisien kohtuuttoman suureen työmäärään sekä resurssipulaan,  jolloin ”pikkurikoksiin” ei ole mahdollisuuksia puuttua riittävän tehokkaasti. 

Aikuisten olisi hyvä kiinnittää erityistä huomiota epäilyttäviin tapahtumiin ja etenkin lasten ja nuorten turvallisuuteen. Valistuksen merkitys kotona ja kouluissa korostuu rikollisten ja huumekauppiaiden hioessa toimintatapojaan entistä ammattimaisemmiksi. 

« Takaisin