« Takaisin

Yrittäjänaiset ajaa alvin alarajan nostamista 50 000 euroon

Suomen Yrittäjänaiset kannattaa kansanedustaja Sari Tanuksen tekemää toimenpidealoitetta arvonlisäveron alarajan nostamiseksi 10 000 eurosta 50 000 euroon. Lisäksi liitto ajaa alvin alarajan päälle tulevan huojennusalueen asteittaista porrastamista.

Suomen nykyinen alvin alaraja on jäänyt jälkeen EU-maiden alvipolitiikasta. Esimerkiksi Viron parlamentti nosti hiljattain alarajansa 40 000 euroon ja odottaa nyt EU:lta vahvistusta. Puheenjohtaja Seija Estlander ja toimitusjohtaja Natalia Härkin uskovat lupien kyllä heltiävän, sillä EU liputtaa nyt vahvasti yrittäjyydelle.

Estlander painottaa yksinyrittäjien määrän kasvaneen Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana eniten, ja nyt jo noin 65 prosenttia yrittäjistä on yksinyrittäjiä.

- Alhainen alviraja rokottaa kovemmalla kädellä työvoimavaltaisten alojen pienyrittäjiä kuin pääomavaltaisten alojen yrittäjiä. Tämä johtuu siitä, että pääomavaltaisten alojen yrittäjät voivat vähentää ostojensa alvin myynnin alvista, mutta käsityövaltaisten alojen yrittäjillä ei vähennettävää aina ole.

- Eikä pienyrittäjä aina rohkene lisätä täyttä alvia kuluttajahintoihinsa, jotteivat asiakkaat kaikkoaisi, mikä puolestaan vähentää yrittäjän omasta työstään saamaa korvausta.

Härkin sanoo naisten toimivan Suomessa työelämän tiukan eriytymisen vuoksi pitkälti palvelualoilla, joten nykyinen alhainen alviraja koskee keskeisesti naisten yrittäjyyttä.

- Liian alhainen alviraja tukee myös harrastajamaista yrittämistä ja lisää harmaata taloutta. Tämä johtuu siitä, että monet yrittäjät supistavat toimintaansa 10 000 euron rajanpaalun häämöttäessä tai tekevät pimeästi töitä.

- Lisäksi kannattaa muistaa, että uudet työpaikat syntyvät tänään pk-yrityksiin. Suomella on korkean koulutustason vuoksi hyvät edellytykset kasvuun. Tästä syystä alvin alarajan nostaminen EU-maiden keskitasolle on selkeä signaali talouskasvulle.

« Takaisin